Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize edeceği “İlk Antiemperyalist Başkaldırı; Aristonikos İsyanı” konulu söyleşi 15 Ekim Cumartesi günü Fakir Baykurt Salonu’nda gerçekleştirilecek. Tarihin ilk isyanı olarak bilinen Aristonikos İsyanının konuşulacağı söyleşide Yazar Osman Akbaşak, “Aristonikos Döneminin Aiolis’i (Ege Bölgesi)”, Yazar Suat Çağlayan; “Aristonikos’tan Mustafa Kemal’e İki Antiemperyalist Başkaldırı” Yazar Sefa Taşkın; “Aristonikos Olayının Bergama ve Çiğli İçin Önemi” Akademisyen Yazar Murat Tozan; “Leukai ve Aristonikos Ayaklanmasının Başlangıcı” ve Yazar Sedat Kaya; “Şadan Gökovalı’nın Aristonikos’u” konulu konuşmalar yapacak. Programın ardından Leukai Antik Kentine gezi düzenlenecek.
Aristonikos İsyan nedir?
Roma Döneminde yaşanan Spartaküs İsyanından 60 yıl önce Kuzey Ege’de yaşanıyor. Helenistik çağda en parlak dönemini yaşayan Bergama Kralı 2. Eumenes’in oğlu olan Aristonikos, Babasının ölümünden sonra kral olan amcası Attalos’un Bergama’yı Roma İmparatorluğuna vermesine karşı başlattığı isyandır. Leukai Bölgesinde başlayan isyan dalga dalga yayılarak başarıya ulaşmış ve Aristonikos’un liderliğinde Güneş Ülkesi kurulmuştur. Dönemin egemeni olan Romalıların yenmesiyle, tarihin ilk eşitlikçi ülkesi olan Güneş Ülkesinin ömrü kısa sürmüştür.
Başkan Gümrükçü: “Kentlilik bilinci oluşturacağız”
Aristonikos İsyanına dair bilinmeyenlerin konuşulacağı söyleşiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü; “Kentlilik bilinci oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada tarihimize hakim olmanın değerli olduğunu düşünüyoruz. Tarihin en önemli olaylarından olan ve çok fazla bilinmeyen Aristonikos İsyanını akademisyen ve yazarlarımızın katılacağı söyleşide konuşacağız. İlçemiz sınırlarında yaşanan bu isyan, tarihimizin Milattan Önceki döneme kadar uzandığını gösteriyor. Akademisyen ve yazarlarımızın konuşmalarını kayıt altına alarak, kitap olarak yayımlayacağız” ifadelerini kullandı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!