Geçtiğimiz günlerde, İstanbul’un en kalabalık bölgelerinden biri olan Bağdat Caddesi’nde, 19 yaşındaki bir üniversite öğrencisine, bıçak zoru ile tecavüz edildi. Aynı gün, Ankara’da bir baba ise kızının tacize uğradığı kendisinden gizlendiği için eşi ve dört çocuğuna kurşun yağdırdı. Kadına şiddetin boyutları gün geçtikçe artarken, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi avukatlar ile İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÇUAM) yönetiminde yer alan akademisyenler bir araya geldi. 2011 yılının Aralık ayında kurulan merkeze, bugüne kadar İzmir’deki yaklaşık 2 bin şiddet mağduru kadının başvurduğunu ifade eden avukatlar, başvuru sayısının bu kadar fazla olmasının sebebinin İzmir’deki şiddet oranının yüksek olmasından değil, kentteki şiddetin görünür kılınmasından kaynaklandığını vurguladı.
Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz destek
İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, planlanan işbirliği ile statüsü, medeni ve ekonomik durumu ne olursa olsun şiddete uğrayan tüm kadınlara ücretsiz adli yardım sağlamayı amaçlayan Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezine destek verecek. Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu üniversite olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında gösterilen hassasiyete dikkati çekti. Görüşme ile ilgili bilgi veren Aydınoğlu, “İzmir Üniversitesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularını kapsayan tüm öğrencilerine yönelik açılan, seçmeli dört farklı dersimizin bulunduğunu, idari ve akademik personele eğitimler verildiğini, ayrıca tüm öğrencilere 3’er saatlik özel bir toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verildiğini anlattık. Önümüzdeki dönemde, Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi avukatlarının başta Hukuk Fakültesi olmak üzere üniversitemizdeki bölümlerin ilgili derslerine konuk konuşmacı olarak katılmalarına karar verildi. Ayrıca İzmir Üniversitesi öğretim üyelerinin de Hukuk Araştırmaları Merkezi etkinliklerinde yer alarak, kendi alanlarında sunum yapmaları da planlandı” dedi.
6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddet Kanununun ve İstanbul Sözleşmesinin, genç avukatlar tarafından tartışılması ve anlaşılmasının önemine de değinilen görüşmede, bu konularda ortak toplantı ve paneller yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!