ANA SAYFA > GÜNDEM > Sezer: İzmir depreme her zaman hazırlıklı olmalı

Sezer: İzmir depreme her zaman hazırlıklı olmalı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Sezer: İzmir depreme her zaman hazırlıklı olmalı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi İhsan Sezer, son günlerde İzmir’de sıklaşan depremler ile ilgili konuştu. İzmir’de büyük bir deprem olasılığının her zaman olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sezer, “ Depreme her an hazırlıklı olun” dedi.

6 Aralık’ta Ege Denizi’nde yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremin Midilli açıklarında gerçekleştiğini ve Midilli çevresinin İzmir’i daha çok tehdit ettiğini söyleyen Lütfi İhsan Sezer, bunun sebebi olarak; Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın devamı olması ve doğrultu atımlı fay hattı olmasını gösterdi.

İzmir’de 7.2 ve üzeri bir deprem oluşturacak fay hattı olmamasına rağmen büyük bir deprem olma olasılığının her zaman bulunduğunu belirten Lütfi İhsan Sezer, “İzmir deprem yöresi çevresinde en tehlikeli alan Midilli Bölgesi’dir. Dikkatler Midilli çevresinde toplanmalıdır. Çünkü doğrultu atımlı faylarda seyrek deprem olması sebebiyle enerji birikimi olur. Enerjinin birden boşalması ise şiddetli depremlere neden olur. Depremlerin çok sık yaşanması aslında Ege Bölgesi için bir avantajdır. Orta büyüklükteki depremlerin sık aralıklarla olması enerjinin birikmemesini sağlar. Bu nedenle depremlerin sık yaşanması insanları korkutmamalı. Yaşanan korkunun sebebi, büyük şiddetli depremlere hazırlıklı olunmamasıdır” diye konuştu.

İzmir’in sismik tehlike bakımından yüksek ivme gösterdiğini söyleyen Sezer, “İzmir deprem yörelerini sıralamaya tabi tutacak olursak; I. Derece Deprem Bölgesi içindeki Midilli Adası civarı 1’nci; Dikili, Urla, Seferihisar, İzmir, Torbalı, Bayındır, Ödemiş, Buldan ve Denizli-Honaz civarı 2’nci; Kınık-Simav arası ile Söke-Denizli arası 3’ncü; Savaştepe civarı, Selendi-Uşak arası, Eşme civarı ve Söke-Çine arası 4’ncü dereceden sismik tehlikeye sahip alanlar olarak belirtilebilir” dedi.

“GÖSTERMELİK DEĞİL, GERÇEK TATBİKATLAR YAPILMALI !”

Deprem olduğu sırada ne yapılacağını bilmemekten kaynaklı sorunlar yaşanıldığını belirten Sezer, “Ülkemizde göstermelik değil, gerçek tatbikatların sürekli yapılması gerekmektedir. Çünkü yüksek apartmanlarda yaşıyoruz. Depremin gecesi, gündüzü, mevsimi yok. Tatbikatlarla, gece yaşanan depremlerde elektrik kesintisi durumunda karanlıkta hareket edebilecek duruma gelmeliyiz. Her zaman depreme hazır bir şekilde bulunmalıyız” dedi.

VİYADÜKLER GÜVENLİ DEĞİL

Sezer, ayrıca büyük depremlerin yaşanma olasılığı olan İzmir’de bile toplanma noktalarının özellikle ulaşım açısından çok yetersiz olduğunu söyledi. Büyük depremlerde vatandaşların toplanma noktalarına gideceği, yollardaki viyadüklerin dahi güvenli olmadığını belirtti.

İzmir halkının ve İzmir’in alt yapısının olası büyük bir depreme her zaman hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Lütfi İhsan Sezer, tatbikatla deprem korkusunun yenileceğini bu yüzden de tatbikatların sıklaştırılması gerektiğini önemle belirtti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'e Noel Pazarı kuruldu
Sonraki Haber Foça turizmi için STK’larla Belediye el ele

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?