Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları Grubu’nun gösterilerini, ardından da Özgiller Dalan İlkokulu öğrencilerinin Kemal VATAN'ın yaşadıklarından, anılarından oyunlaştırılan bölümler izlendi.
" Kemal VATAN Belgeseli"nde, çoğu Balkanlının yaşadığı acı- tatlı ızdırap dolu göç, çekilen anayurt özlemi ve ‘Anavatana’ kavuştuktan sonra da çalışkan bir Rumeli Türkü olan Kemal VATAN’ın canla başla çalışarak hemşehrilerine nasıl öncü ve örnek olduğu, izleyiciler tarafından kâh hüzünlenerek kâh gülümsenerek izlendi ve büyük alkış aldı.
Kemal Vatan, milletvekili olduktan sonra "Atayurdu"na da hizmetlerini sürdürmüş, Makedonya’nın Kocacık Köyü’nde bulunan Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ait evin yeniden yapılmasını gündeme getirmiş ve yapımını takip ederek ‘Ali Rıza Efendi Anıevi’nin açılışını sağlamıştı.
Kemal VATAN, siyaset sonrası kaleme aldığı anı ve belgesel içerikli beş kitabından sekiz binini kurumlara, kuruluşlara, okuyucularına, program günü de salondaki davetlilere imzalayarak dağıttı.
Türk Halk Müziği sanatçılarının coşkulu "Rumeli Esintileri" konserinden sonra ailesiyle sahneye gelen Kemal Vatan, emeği geçenlere, kendisine bu mutluluğu yaşatanlara, geceye katılanlara çok teşekkür etti. Bu sırada söz alan bir seveni, Şemikler ya da Karşıyaka'da bir sokağa KEMAL VATAN adının verilmesinden sonsuz mutluluk duyacaklarını, Kemal VATAN'ın kültürümüze ve ülkemize olan katkıları, hizmetleri ile bunu fazlasıyla hak ettiğine inandığını belirttiğinde tüm konuklar uzun süreli alkışlarıyla bu öneriyi onayladılar ve Balkan müziği eşliğinde vedalaştılar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!