İzmir bugün uluslararası futbol müsabakalarına ev sahipliği yapamadığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Neden mi? İzmir’in UEFA standartlarında bir stadı yok o yüzden. Merkezi hükümet tarafından mutlaka minimum 30-35 bin kişilik UEFA standartlarında bir stadın yapılması gerekiyor. Stat yok, niyet de yok” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bünyesinde düzenlenen Ege Bölgesi Spor Kurultayı’na katılarak, yerel yönetimin spordaki rolünü ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Etkinliğe Başkan Kocaoğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP İzmir milletvekilleri Özcan Purçu, Mustafa Balbay, Tacettin Bayır ve ilçe belediye başkanları ile CHP’li üyeler katıldı. Divan Kurulu başkanlığını Cemal Kamay’ın yaptığı toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sporda amatörlere yönelik bir politika izlediğini ifade ederek, futbolun çok büyük bir ekonomi, dev bir lokomotif olduğunu da belirtti.
Profesyonelliği işin ehline bırakıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün 35 branşta faaliyet gösterdiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Spora yönelik bir çok destek veriyoruz. Amatör kulüplere yardım ediyoruz. Eğitimler veriyoruz ve sporcularımızı profesyonel hayata geçince de onlara yol açarak kulüplere veriyoruz. Yaygın sporu destekliyor, profesyonelliği de işin ehline bırakıyor” dedi.
UEFA standartlarında stat yok
Altyapı eksiklerini gidermek üzere 2005 yılındaki UNİVERSİADE hazırlıkları sürecinden itibaren kente önemli spor tesisleri kazandırdıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu şunları kaydetti:
"İşe 10 bin kişilik Halkapınar Spor Salonu ve 5 bin kişilik Karşıyaka Spor Salonu ile başladık. Kentin 27 bölgesinde her türlü sporun yapılabildiği çok amaçlı spor salonları ile semt sahaları kurduk. Son olarak Foça Gerenköy’de de bir çok amaçlı salonun yapımını gerçekleştiriyoruz. 2011 Genel Seçim öncesi Örnekköy’de bir stat yapılması kararı verildi ve senelerdir hükümet ‘İzmir’e stat yapılacak, şu yapacak, bu yapacak’ dedi. Biz baktık ki bu işler uzayıp gidiyor kentin güneyine de kuzeyine de iki stat yapmaya karar verdik. Eski Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile bir stat yapmaya karar verdik ve ardından Olgun Atila ile de Bornova Stadı'nı açarak Göztepe'nin Süper Lig'e çıkmasında önemli bir katkı sağladık. Ve şimdi 15 bin kişilik Tire Stadı Kasım sonu ya da Aralık ortalarında açılacak. Ancak hala İzmir’in stadı yok. Merkezi hükümet tarafından İzmir gibi bir kentte mutlaka ve mutlaka minimum 30-35 bin kişilik UEFA standartlarında bir stadın yapılması gerekiyor. İzmir bugün uluslararası spor müsabakalarına ev sahipliği yapamıyor. Neden mi? İzmir’in UEFA standartlarında bir stadı yok o yüzden. Stat yok, niyet de yok.”
Belediyeler şampiyonluk peşinden koşmaz
Belediyelerin şampiyonluk peşinden koşmasının ve yarışmasının da son derece yanlış olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Belediyelerin görevi rekabet etmek değildir. Hatta belediyelerin profesyonel kulüplere yardım etmesi bile yasaklanmıştır. Amatör kulüplere ise alabildiğince destek verebilir. Biz İzmir’de şanslıyız çünkü bu güzel şehirde 250’ye yakın amatör spor kulübü var” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 115 kişiden biri sporcu
İnsanoğlunun ilk gününden itibaren bilerek veya bilmeyerek yaptığı şeyin spor olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, “Spor, birlik, anlayış, kardeşliğin sembolü haline gelmiştir. Sporu var eden en önemli etkinliklerden biri ise spor kültürüdür. Sporu sadece futbolla kısıtlamamak lazım. Sporun futbol, basketbol, voleybol gibi bilinen spor dallarında değil başka yönlerini de sunmak gerek. Gelişmiş ülkelerde her üç insandan biri sporcu ancak Türkiye’de 115 kişiden biri sporcu. Spor, ülkelerin politikalarında çok önemlidir. Spor bu kadar önemliyken Türkiye’de nasıl durum diye bir röntgenini çekmek istedik. Sporun milli bir politika olması için siyasetin sporu kullanmasını engellemek için yola çıktık. Kamuoyunda zannedilmesin ki spor sadece iktidarın elinin altında. Milli politikaların belirlenmesinde sporda CHP’de var dedik ve yola çıktık. Ne olursa olsun bırakmayacağız. Spor çok önemli bir alan gelecek için sadece sağlıklı bir yaşam için değil milli politikalarımız için de spor gerek. Bu toplantıları 13 bölgeye ayırdık. Şuan 5. Bölgedeyiz ve siz sporculara ne yapmalıyız diye soruyoruz. Burada varız demek istiyoruz daha çok güçlenmeliyiz daha çok kişiye ihtiyacımız var” diye konuştu.
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ise, “2017 yılında CHP, siyasetini yeniden şekillendirmeye başladı. Spora büyük destekler veren İzmir’de belediyeler, yerel yönetimler spor için çok önemli adımlar atıyor. Belediyelerin tavrı, sporu geliştiren çok önemli bir tavırdır. Spora karşı davranış ve yönetim şekli çok önemlidir. İzmir’de bunu CHP’li belediyeler başarıyor” şeklinde konuştu.
Spor politikalarını bizler belirleyeceğiz
Eski milli atlet ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Semra Aksu, ‘CHP’nin spor politikaları biz emekçilerin belirlediği görüşler doğrultusunda olacaktır. Yol çizgimiz neler olmalıdır sorusunun cevabını bizler belirleyeceğiz. Olimpiyatların kurucusu Baron Pierre De Coubertin’in dediği gibi ‘Spor, dostluk barış ve kardeşliktir’ dedi. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ sözlerini de hatırlatan Aksu, ‘CHP bugünler için var, sizler için var” şeklinde konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!