Tekerleklere yerleştirilecek motorla otomobil, minibüs, otobüs ve kamyonlar hibrid veya elektrikli araca dönüşecek. Her araca uygulanabilecek donanımla ceplerinden 5 bin lira çıkacak olan araç sürücüleri, yakıtta en az yüzde 20 tasarruf sağlayacak.
Yaklaşık beş ay önce jant içi elektrik motoru geliştiren Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Durmuş Uygun, KOSGEB desteğiyle tüm araçları hibrid veya elektrikli hale getirebilecek. Piyasada hibrid araçların fiyatı oldukça yüksek iken iki akademisyenin geliştirdiği buluş ile her araç ortalama 5 bin liralık bir maliyetle elektrikli ve hibrid araca dönüşebilecek. Özellikle yakıt harcamasının en yükseğe çıktığı sıralar olan dur-kalklarda büyük tasarruf sağlayan donanım, taksiler, taksi dolmuşlar, çöp arabaları, şehir içi otobüsler için büyük fayda sağlayacak. Solmaz ve Uygun, donanımın yaklaşık iki ay süre içerisinde bir araca yerleştirilerek kamuoyuna tanıtılacağını söyledi.
Motorun teknik donanımı ile ilgili bilgi veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Durmuş Uygun, şöyle konuştu: "Tekerlek içerisine doğrudan entegre edilebilen motorla dönüştürülecek aracın yapısında herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan uygulamayı gerçekleştirebileceğiz. Kampananın yapısında bir değişiklik meydana getirmiyoruz. Kampananın sabit kısmına tasarlamış olduğumuz motorun sarımlı kısmını, dönen kısmına da mıknatıslı kısmını yerleştiriyoruz. Bunun için özel düzeneklerimiz var. Tekerleğin içerisinde olan kısım tamamen dönen kısım olacak ve kampananın yapısı mutlaka korunacak." Beş bin liralık maliyeti olan kitin kendisini 1-1,5 yılda amorti edebileceğini belirten Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Motoru doğrudan alıp jantınıza, kampananızın üzerine entegre edebileceksiniz. Bunun gerçekten otomotiv sanayine katkısı olacağını düşündük ve kolaylıkla tüm araçlarda kullanılabilecek tekniğe sahip bir donanım olacak"
"TEKERLEKLER MOTORA ÇEVRİLİYOR"
Geliştirdikleri teknoloji ile arabaların tekerleklerini bir motora çevireceklerini söyleyen Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selim Solmaz da sözlerine şöyle devam etti: "Kampananın üzerine bir boşluk bulunmakta ve bu boşluğu değerlendirerek tekerleği motora dönüştürüyoruz. Standart bir aracı düşünürsek birçoğu içten yanmalı motorla çalışıyor. Geliştirdiğimiz motoru tekerleğin içerisinde entegre ettiğinizde, içten yanmalı motor haricinde bir elektrikli bir sisteme kavuşuyorsunuz. Her ikisi birden olduğu için aynı zamanda aracınızı hibrid araca dönüştürmüş oluyorsunuz. İster elektrikli motorla, ister içten yanmalı motorla ya da bunların bir kombinasyonuyla aracınızı hareket ettirebiliyorsunuz."
Özellikle yakıt tüketiminin çok olduğu şehir merkezlerinde dur-kalklı araçlarda yakıt tüketiminin arttığını kaydeden Solmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim sistemimizde yakıt tüketimi çok düşecek. Dur-kalklarda içten yanmalı motora yük bindirmeden aracınızı kullanabileceksiniz. Araçların çoğu büyükşehirlerde toplanmış durumda. Trafikte daha az yakıt tüketerek seyahat edilmesini sağlayacak bir proje geliştirmeyi hedefledik. Şehir içinde çok sık kullanılan taksiler, dolmuşlar, çöp kamyonları, otobüsler yakıt tüketimlerini bu sayede azaltabilecekler. Biz sadece motoru geliştirdik, bundan sonra bu ticari bir firma tarafından alınıp LGP kitine benzer şekilde uygulanabilir. Bu sistem LPG araçlara da benzinli ve dizel araçlara da uygulanabilecek. Bu Türkiye'de devrim yapabilecek bir donanım bizce. Piyasada bulunan ticari bir hibrid araç, çok lüks fiyata alabileceğiniz araçlara eş değer fiyatlara satılabiliyor."
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!