Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Bintuğ Öztürk’ün yaptığı oturuma, Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Dairesi Müdürü Deniz Dayangaç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Feridun Ekmekçi katıldı.
Deniz Dayangaç, “Toplumumuz bisiklet sürmeyi sever fakat sportif bir faaliyet olarak görür. Bisikleti bir ulaşım aracı olarak görmez, bizim amacımız bisikleti günlük ulaşımda kullanılan bir araç haline getirmektir. İlçe sınırlarımıza baktığımızda genel olarak düz bir arazi bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerinin okula bisikletle gitmemesi için hiçbir neden yok. Ayrıca ilçemizdeki bazı köylere bisiklet turları düzenleyebilmek için rehber hazırladık” dedi.
TÜRKİYE TARİHİNDE İLK KEZ
“Türkiye tarihinde ilk kez bisiklet yarışının 15 Mayıs 1895 tarihinde Levantenler tarafından Bornova’da gerçekleşmiştir. Bundan birkaç ay sonra da İstanbul’da gerçekleşmiştir” diyen Dayangaç, Bornova’yla ilgili birçok projelerinin olduğunu söyledi. Özellikle Küçük Park ve çevresinin üniversiteli öğrenciler ve birçok insanın kullandığı çarpık bir nokta olduğunu, burada bir çalışma başlatmak istediklerini ve önemli değişiklikler yapmaya karar verdiklerini söyledi. Gerçekleştirilecek projeye göre Küçük Park ve çevresi yayalaştırılacak. Şuan 900 metre karelik olan alanın 4bin metre kareye ulaşacağını ifade etti ve konuşmasını kızının iki yaşındayken bisiklete ilk bindiğinde ‘Baba insanlarda uçabiliyormuş’ sözüyle bitirdi .
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “ Bisiklet hayat gibidir, pedala basmayı bırakırsanız düşersiniz. Kenti bozan biziz, düzenlemeye çalışan yine biz. İzmir deniziyle havasıyla , bitkisiyle tam bir cennet. Bu cenneti korumak onu yok etmeden güzelleştirmek bizim elimizde” dedi.
BİR YERİN EKSİLMİYOR
Başkan Akpınar; “Toplumun zihninde bisiklete binince bir yerinin eksildiğini, bulunduğu konumunu ve sergilediği imajını kaybettiğini bu yüzden insanların kendine güleceğini düşünmesi bisiklete binmeyi azaltmaktadır. Örnek bir belediye başkanı olarak ben kendim bisikletle işe gider gelirim, o yüzden çok iyi biliyorum eksilme olmuyor” dedi. Göreve geldikleri günden bu yana Karşıyaka İlçesi’nin çeşitli yerlerine bisiklet yolları, bisiklet park yerleri yaptıklarını ve İzmir’in ilk bisikletli zabıtasını kurduklarını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, “ İlk şehir tasarımları 19. yüzyılda başladı. Bunun ilk örneği de Paris. Hız ve akışkanlık çağının başlangıcı olarak otomobilin icadı, ardından kentlerin otomobile uygun olarak dizayn edilişi oldu. Ancak zaman geçtikçe yayalaştırma ve bisikletleştirme planları başladı. Bunu ilk olarak Hollanda başlattı ve şimdi birçok Avrupa ülkesi bu konuda ciddi adımlar attı. Yayalaştırma çalışmalarının başlarda tutmayacağını, bunun için ilk tepkiyi esnafın gerçekleştireceğini, fakat sokaktaki insan yoğunluğunun artması sonucu esnafın kar etmesi tepkilerin bitmesine, hatta esnafın yayalaştırma ve bisiklet kullanımına destek vereceğini dile getirdi” dedi.
Öğr. Gör. Feridun Ekmekçi konuşmasına Atatürk’ün “ Edirne’den Kars’a bisikleti tanıtın” sözüyle başladı. Avrupa bisiklet rotaları ağından söz eden Ekmekçi, 70 bin kilometrelik ağın 40 bin kilometresinin kullanıma açıldığını ve giderek hızlı biçimde arttığını ifade etti. Muğla da yapmış oldukları çalışmalara değinen Ekmekçi, kendilerinin Muğla Valiliği ve Avrupa Birliği tarafından önemli ölçüde desteklendiklerini söyledi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!