Özellikle bu tür fiyatın yüksek olduğu dönemlerde zeytinyağlarına uygulanan hileler inanılmaz boyutlara çıkabiliyor. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, “Zeytin meyvesi ilk çağlardan bu yana beslenme ve şifa amaçlı kullanılmaktadır. İnsan yaşamında bu kadar önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağı tarih boyunca hep taklit edilmeye çalışılmış ve içine başka yağlar katılmıştır. Tüketiciler markalaşmış üretim iznini almış ve kontrol sisteminin içerisine kendini dahil etmiş ürünleri tüketmeli fazlası ile indirimli ürünlerden şüphelenmeli ve şikayet etmelidir” diye konuştu.
Natürel sızma zeytinyağı fiyatlarındaki hızlı yükselmenin normal ve kalıcı olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yemişçioğlu, dünyadaki zeytinyağı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan İspanya ve İtalya da son iki yıldır yaşanan kuraklığın Türkiye’deki üreticilerde bir ihracat artışı beklentisi yarattığını söyledi.Yrd. Doç. Dr. Yemişçioğlu, “Daha önceki yıllarda 20 bin ton civarında olan ihracatımız geçen yıl 90 bin tona çıktı. Dolayısı ile bu seneye aktarılan stok neredeyse yok. Piyasadaki zeytinyağı üreticilerinde bu yıl daha da fazla bir ihracat beklentisi var. Dolayısı ile bu beklenti fiyatları bu seviyeye getirdi” dedi.
“TÜKETİCİ KAR EDEYİM DERKEN ZARAR EDİYOR”
Böyle fiyat artışının beklendiği yıllarda raflarda zeytinyağı gibi satılan fakat içinde zeytinyağı bile bulunmayan pek çok ürün olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yemişçioğlu, zeytinyağındaki bu hilelerin çok kolay ve duyusal şekillerde tüketici tarafından tespit edilemeyeceğini belirtti. Tüketicileri, ciddi fiyat artışının yaşandığı bu dönemde daha bilinçli davranmaları, aşırı promosyonlara kanmamaları ve markalı ürün tüketmeleri konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Yemişçioğlu, “Gıda ürünlerinde aşırı ucuz mal gördüğümüzde bir durup düşünmemiz gerekir. Tüketici 20 liralık zeytinyağını 10 liradan alarak kar ettiğini zannediyor. Oysaki maliyeti 3 lira olan başka bir bitkisel yağa 10 lira vermiş oluyor. 7 lira zarar etmiş oluyor. Tüketicinin yapması gereken şey ucuz mal talebine son vermek, markalı ürün tüketmektir. Ancak markalı ürün, hilesiz diye de bir kural da yoktur. Ama marka bir garantidir. Eğer tüketici tükettiği markalı üründen şüphe duyuyorsa 174 gıda hattını arayarak şikayette bulunmalıdır” diye konuştu.
TARİH BOYUNCA HEP TAKLİT EDİLDİ
Doğa da pek çok yağlı tohum ve meyveler içinde zeytinyağının hem üretim koşulları hem de damak tadı olarak çok farklı bir yere sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fahir Yemişçioğlu, “Natürel sızma zeytinyağı diğer tüm rafine bitkisel yağlardan farklıdır. Yüksek sıcaklık uygulamaları görmemiştir ve bünyesinde doğal unsurları koruma şansı diğer yağlara göre çok fazladır. Kendisine ait adıyla anılan mutfağı olan tek yağ zeytinyağıdır. Zeytin meyvesi ilk çağlardan bu yana beslenme ve şifa amaçlı kullanılmaktadır. İnsan yaşamında bu kadar önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağı tarih boyunca hep taklit edilmeye çalışılmış ve içine başka yağlar katılmıştır. Tüketiciler markalaşmış üretim iznini almış ve kontrol sisteminin içerisine kendini dahil etmiş ürünleri tüketmeli fazlası ile indirimli ürünlerden şüphelenmeli ve şikayet etmelidir” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!