Bloomberg TV ye konuk olan Kebir, “Dolardaki artış beklenmeyen bir sonuç değil, bunun olacağı önceden de belliydi. Yıllardan beri Türkiye’de Dolar ve Euro oynaması var. İki yıl önce ciddi bir Euro oynaması oldu. Fakat bir türlü yapısal reformları devreye sokamadığımız için bu tür hadiselerden az zarar görme konusunda çalışmalarımızı yapamadık” dedi.
Yabancı sermayenin birçok firmasının dövizdeki dalgalanmayı görerek bir takım önlemler aldığını vurgulayan Kebir şöyle konuştu; “Firmalar yurtdışı faturalarını TL’ye çevirdi. Bilançoları bozulmasın diye TL fatura alarak Euro riskini yok etti. Bunlardan bir tanesi de biziz. Herhangi bir ülkeden 1 milyon dolarlık iş yapan firma döviz artışı nedeniyle zarara uğradı. Ancak hükümet yaptığı müdahale ile gümrüklerde bekleyen konteynırlar işe dönme fırsatı buldu. Artık ahlamak-vahlamak yerine yapısal önlemleri almak zorundayız.”
KOBİ’lerin günü değil gelecek planlamasını yapması gerektiğini belirten Kebir, “Firmalar ithalatlarını ve faturalarını ona göre ayarlamalı. Kayıt dışı ve aile şirketlerinden biran önce çıkıp, kurumsallık şart” diye konuştu.
Cari açık kapanmaz
Türkiye’de bu şartlar altında cari açığın kapanmayacağını belirten Kebir şöyle konuştu; “Biz 100 liralık ithalatın, 85 lirasına hammaddesini ihraç ediyoruz. Ülke olarak hammadde ve enerji sorununu çözmemiz gerek. Bugün 1 kilogram mal yurtdışına gönderdiğimiz zaman, bizim değerimiz 1.6 dolar. yani 1 kilo domates fiyatına ihracat yapıyoruz. Bunun 10 dolara çıkması lazım. Bu sorunları çözmezsek ahlar ve vahlar devam eder.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!