Foça MW Phokaia Beach Resort toplantı salonunda ki toplantıya Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta, Foça İlçe Müdürü Samir Büyükkaya, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bazı STK temsilcileriyle Aliağa ve Foça İlçelerinde ki turizm işletmelerinin yetkilileri katıldı.
ÜÇ AŞAMADA BELGELEME
ETİK Başkanı Mehmet İşler’in toplantının içeriği konusunda açıklamaları ve hoşgeldin konuşmasının ardından Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta açıklamalarda bullundu. “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı”’nın 3 aşamada tamamlanacağını belirten Murat Karaçanta; “Türkiyenin turizm hedeflerine ulaşması, mevcut turizm olanaklarının dünya çapında tanıtılması ve pazarlanması amacıyla küresel düzeyde turizm konseyi kriterlerine uygun belgelendirme süreci geliştirilmiştir. Kriterler her büyüklükteki işletmenin daha sürdürülebilir olması için temel yönergeleri içermekte ve işletmelerin Türkiye Turizminin büyümesine katkıda bulunmasını amaçlamaktadır. Sürdürülebilir turizm programı Türkiyenin’de taraf olduğu Paris İklim Anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmesine de katkıda bulunacaktır. “ dedi.
“Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı”nın 31 Aralık 2023 tarihine kadar alınması zorunlu olan birinci aşama belgesinin alınması hakkında ayrıntılı bilgilendirme ise RoyalCert Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. Başdenetçisi Elif Erkan tarafından yapıldı. Elif Erkan’ın görsellerle destekli bilgilendirme sunumu bir saati aşkın bir süre devam etti. Elif Erkan; turizmcilerin; bakanlığın ilgili yayınlarında açıkça belirttiği tüm maddeleri tamamlayarak denetime hazır hale gelmesi gerektiğini, hazırlık aşamasında dilerlerse danışmanlık hizmeti alabileceklerini, denetim ve belge verme işlemininin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kendileri dahil 11 özel belgelendirme ve denetleme şirketinin uzmanlarınca yapılacağını, hazırlanma sürecinde gereklerin yerine getirilmesinin yanısıra denetleme şirketine yatak sayısı ne olursa olsun her işletmenin 4 bin Tl ücret ödeyeceğini anlattı.
TURİZMCİ BİR DOKUN BİN AH İŞİT KONUMUNDA
Bilgilendirmenin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde turizmciler zaten çok sayıda belge almak zorunda olduklarını, bunlar için çeşitli denetimlerden geçtiklerini, bu programa yönelik denetimin de öncelikle bakanlık yetkilileri tarafından ücretsiz olarak yapılmasını veya her işletmenin yatak sayısına göre ücretler ödemesini istediklerini dile getirdiler. Belge almak ve belgenin gereklerini yerine getiren bir işletme olarak devam etmek için kendilerinin dışında bazı kamu kurumları ve belediyelere düşen görevler olduğunu, ancak bunlardan yeterli yada hiç hizmet alamadıklarını belirterek girişimde bulunulmasını talep ettiler. Bazı turizmciler ise iç pazarda ki daralmayla, ücret ve vergilerin bellerini büktüğünü, konaklama tesisinin neredeyse bütün hizmetlerini kendileri yapmak zorunda kaldıklarını buna rağmen işletmelerini kapatmak zorunda kalma aşamasına geldiklerini ifade ettiler.
ETİK Başkanı Mehmet İşler ve Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta sorun ve talepleri bakanlığa iletmek üzere not aldıklarını belirterek katılımcılara teşekkür ettiler. Toplantı Foça Tarihi konulu belgeselin izlenmesiyle tamamlandı.
Seyfi GÜL
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!