Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerektiğine değinen Yorgancılar, 2015’te yüzde 5’in üzerinde büyüme hedeflenmesi gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, “Ancak içinde bulunduğumuz dönem ne enflasyon, ne faizler ne de kurlar açısından olumlu bir iklime işaret etmiyor. Reel sektör için hava oldukça bulanık ve belirsizlikler içeriyor. Dünya genelinde adeta bir kaotik ortam varken, komşularımızdan Rusya ve Yunanistan zor günler geçiriyorken, kendimizi adeta bir girdabın içerisine atıyorcasına bağımsız kurumların bu kadar tartışılması güzel ülkemize zaman, enerji ve ümit kaybettiriyor” dedi.
Önümüzü görmekte zorlanıyoruz
Yaşanan gelişmeler ışığında üreten kesimin bugün önünü görmekte zorlandığını ifade eden Yorgancılar, “Oysa iş bekleyen 3 milyon insanımız, ulaşmak istediğimiz büyük hedeflerimiz var. Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerekmektedir. Bu nedenle 2015 yılının sanayi sektörü için adeta bir telafi yılı olmasını, yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin önce siyasette barış, birlik ve kardeşlik yaklaşımına sonra da ekonomide yeni rüzgarlara, yeni söylemlere ve yeni stratejilere ihtiyacı bulunuyor" diye konuştu.
Orta düzeyli büyüme yeterli değil
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Aralık 2014’te toplam sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 oranında arttığını, 2014 yılının tamamındaki artışın ise 3.6 düzeyinde kaldığını hatırlatan Yorgancılar, “Sanayinin en büyük alt sektörü olan imalat sanayinde ise Aralık ayındaki büyüme yüzde 5.1, yıllık olarak ise yüzde 3.2 oranında gerçekleşmiştir. Toplam sanayi sektöründeki büyümenin daha yüksek oranda gerçekleşmesi 2013 yılında üretimi yüzde 3.6 oranında gerileyen madencilik sektörünün 2014 yılında yüzde 7. 4 gibi oldukça yüksek büyümesinden etkilenmiştir. Yine 2013 yılında üretim artışı duran elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtım sektörünün 2014'te yüzde 4.6 büyümesi de dikkati çekmektedir. Bununla birlikte 2014 aylar itibariyle oldukça istikrarsız büyüme yaşanan bir yıl olarak tarihteki yerini almıştır. Bu veriler 2014 yılının sanayi açısından orta düzey bir büyümeye işaret etmektedir ve biz sanayicilerin bunu yeterli görmesi söz konusu değildir" dedi.
Dikkatli olunmalı
2014 yılının özgün koşullarıyla birlikte geride kaldığını, 2015'in de kayıp yıl olmaması için çok dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yorgancılar sözlerini şöyle tamamladı; "2015'in seçim yılı olması nedeniyle ekonomi üzerinde zaten bir stres bulunuyor. Ortadoğu yanmaya devam ederken en büyük ticaret partnerimiz AB ve Rusya ile Yunanistan ekonomilerini oldukça zorlu günler bekliyor. Ülkemizdeki 150 milyar doları aşkın sıcak para Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz kararına odaklanmış durumda. Enflasyonda baz etkisiyle beklenen düşüş ve buna bağlı olarak faizlerde öngörülen gerileme Ocak ayını pas geçti. Böyle bir ortamda hepimiz çok dikkatli konuşmalı, çok dikkatli davranmalı, ekonomik dinamikler zorunlu hale getirmeden bizler ekonomiye odaklanmalıyız. Aksi halde karşımıza çıkacak fatura çok ama çok büyük olacaktır."
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!