Genel Merkezi İzmir’de olan İzmir Eczacılar Üretim, Temin ve Dağıtım Kooperatifi (EDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak ve EDAK Genel Müdürü Rüstem Karakaya, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle biraraya geldi. Türkiye’de ilaç arzını karşılamak için 35 yıl önce kooperatifleşme modelinin benimsenerek EDAK’ın kurulduğunu aktaran Bacanak, bugün 27 ilde 4 bin 256 üyeye sahip olduklarının altını çizdi.
İzmir’deki ilaç tüketimlerine de değinen Bacanak, “Uluslararası İlaç Araştırma Kuruluşu IMS’in verilerine göre Türkiye’de yılla 10 milyar Euro (yaklaşık 27 milyar TL) ilaca harcanıyor. Bize bağlı olan 27 ilde ise son 1 yılda 470 milyon kutu ilaç tüketildi. Bunun 150 milyonu ise İzmir’de gerçekleşti. Kentin 1 yılda ilaca harcadığı para ise 5 milyar TL’yi buldu. Artan ilaç ihtiyacı ilaç sektöründe de büyümeye neden oldu. EDAK’ın da 2014 yılını yüzde 8 büyüme ve 1 milyar TL ciro hedefiyle kapatmasını bekliyoruz” dedi.
HERGÜN ‘1.5 EKVATOR’
Türkiye’de hizmet verdikleri 27 şehre yılda 109 milyon kutu ilaç dağıttıklarını ifade eden Bacanak, “Dağıtım ekiplerimizin günde 57 bin 560 kilometre yol yapıyor. Ekvatorun çevresi 40 bin kilometre olduğuna göre biz de her gün ekvatoru yaklaşık 1.5 kat turluyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin 5’inci büyük ilaç dağıtım kuruluşu olarak Fortune500 listesinde de yer aldıklarına dikkat çeken Bacanak, Türkiye7nin en büyük şirketleri arasında 166’ncı sıradayız. Geçtiğimiz yılki ciromuz ise 1 milyar TL. Yılda ortalama 22 bin fatura kesiyoruz” ifadelerini kullandı.
BİTKİSEL İLAÇ ÜRETECEK
Manisalı eczacılarla birlikte kooperatifle çalışması başlatıp, bir kooperatif de kurduklarına dikkat çeken Emre Bacanak, “Bu kooperatif üzerinden 5-6 ay sonra bitkisel ilaç üretimine başlayacağız. Yine Çağdaş Eczacılar Laboratuarı adıyla kurulan tesiste başta ilkyardım malzemeleri gibi tıbbı malzemeler olmak üzere çeşitli üretimlerimizi olacak. Bu süreçte Manisa’daki 15 firma ile birleşme kararı alındı” diye konuştu.
EGE İLACA ÇOK UYGUN
Türkiye topraklarında ilaç hammaddesi olan birçok bitkinin yetiştirilebileceğini vurgulayan EDAK Genel Müdürü Rüstem Karakaya ise, özellikle Ege Bölgesi ikliminin ve toprağının buna çok uygun olduğunu kaydetti. İlaçların yapıldığı bitkilerin bu coğrafyada yetiştirilmesinin ve bunların katma değerli ürüne dönüştürülmesinin zamanı geldiğini aktaran Karakaya, bu sayede ithalatın da büyük ölçüde azabileceğini ve cari açığın ciddi ölçüde düşeceğini sözlerine ekledi.
YABANCI KAÇIYOR
Yabancı firmaların, hükümetin Türkiye’de uyguladığı fiyatlandırma sistemine bakarak pazara girip girmeme konusunda karar aldığını söyleyen Karakaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlaç ithalatında hükümet ödeyeceği her 1 Euro’yu 1.95 TL’ye sabitledi. Bir de bunun üzerinden ciddi indirimler talep edilmekte. Böyle olunca yabancı firmalar da ülkemize ilaç vermemeyi tercih edebilmekte. Bunun sonucunda vatandaşlarımız yeni çıkan ürünlere ne yazık ki ulaşma şansının da çoğu zaman kaybediyor” diye konuştu.
GÖRME ENGELLİYE İLAÇ OKUYUCU
EDAK Ecza Kooperatifinin projeleri hakkında da bilgi veren Bacanak, görme engellilere yazılan ilaçların kullanımı sırasında bir hata yapılmaması için her eczaneye sistem kurduklarını belirtti. Engelli kişilerin ilaç kutularına kurulan sistemle kabartma işaretli numaralar koyduklarını aktaran Bacanak, “Bu ilaçların numarasına göre eczacı ilacın aç mı tok mu, kaç tane alacağı gibi bilgileri mini ses kayıt cihazına okuyor. Bu minik cihazlar 10 ilaca kadar ses kaydı alabiliyor. Görme engelli vatandaş da kullanacağı ilacın numarasını kabartma üzerinden bakıp cihazdaki numarayla karşılaştırıyor ve ilaçla ilgili kullanım bilgisini dinleyerek ilacını içiyor” şeklinde konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!