Bölgesel veya kentsel yenilik ekosistemleri, belli bir bölge veya şehirde Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi, yayılması ve kullanılmasını etkileyen ekonomik, sosyal, politik, kurumsal vb. tüm faktörlerin toplamı olarak ifade ediliyor. Yenilik ekosistemleri firmalar, üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, destekleyici kamu kurumları, ticaret ve sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri gibi kuruluşlardan ve bunların ortak çalışmalarından oluşuyor.
İZMİR YENİLİK EKOSİSTEMİ AĞ HARİTASI OLUŞTURULDU
İzmir Yenilik Göstergeleri ve Yenilik Ekosisteminin Analizi, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere coğrafi olarak 18 ili kapsayan ve 7 adet Düzey 2 bölgesi ile karşılaştırmalı analizleri içeriyor ve 5 yıllık veriyle geliştirildi. Çalışmada bölgesel yenilik ekosistemi içinde yer alan kurum ve kuruluşlar, bunların sağladıkları hizmetler ve birbirleri ile ilişkileri analiz edildi ve ekosistemin gelişimi interaktif olarak kullanılabilen İzmir Yenilik Ekosistemi Ağ Haritası’nda ortaya konuldu.
Analiz sonuçlarına göre son 5 yılda İzmir yenilik ekosisteminin %50 civarında büyüdüğü ve Ar-Ge ve yenilikte İzmir’de önemli ilerlemeler kaydedildiği tespit edildi. İşletmelerin Ar-Ge ve yenilik açısından kapasite ve durumları analiz edilerek bundan sonra İzmir bu alanda yapılacak çalışmaların odaklanması gereken alanları belirlendi.
İzmir Yenilik Göstergeleri ve Yenilik Ekosisteminin Analizi’nin çıktılarını değerlendiren İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy, “Ar-Ge ve yenilik çalışmaları toplumsal refah artışı ve sürdürülebilir kalkınma için en önemli unsur halini almıştır. Günümüzün en gelişmiş ülkeleri ise, Ar-Ge ve yenilik stratejilerini oluşturan ve bu faaliyetler için gerekli kaynakları ayıran ülkeler olmuştur. Yenilik alanındaki çalışmaların en önemli amacı İzmir’de teknoloji bazlı üretiminin yapıldığı güçlü bir yenilik kapasitesi içeren bir yenilik ekosistemi oluşturmaktır. Tüm kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin işbirliğinde, İzmir’de Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini planlamak, hayata geçirmek ve sonucunda İzmir’i yenilik gücü yüksek, teknoloji üreten ve ihraç eden bir bölge haline getirmek hedefimizdir.” dedi.
BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ EKONOMİK GELİŞMEYE DAMGA VURDU
Buhar makinesi, elektrik motoru, içten yanmalı motor gibi geçmişte insanlık tarihini değiştiren ve genel amaçlı teknolojiler olarak adlandırılan teknolojilerin son 25 yılda bilgi iletişim teknolojileri olarak ekonomik gelişmeye damga vurduğunu belirten Gürsoy “Günümüzde bu teknolojiler daha hızlı ortaya çıkmaya ve daha hızlı gelişmeye başladı. Son dönemde 3D (üç boyutlu) yazıcılar, yapay zeka, robotik, Sanayi 4.0, blockchain (blok zinciri), biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi teknolojiler, özel sektör için yenilik ve fırsat dalgaları oluşturuyor ve rekabet için bir zorunluluk haline geldiler. Bu teknolojilere ülke olarak daha hızlı uyum sağlamalıyız. Yaptığımız analiz, İzmir’in mevcut altyapısı ve insan kaynağıyla bu değişimin öncülüğünü yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Nitekim bu durum hem kamunun hem de özel sektörün ilgisini çekiyor. Örneğin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yaklaşık 9.5 milyon metrekare arazi üzerinde, toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstereceği, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturacak İzmir Teknoloji Üssü projesini hızla hayata geçirmeye çalışıyor. Firmalarımız özellikle Ar-Ge ve yüksek teknoloji yatırımları için İzmir’i tercih etmeye başladılar. Biz de yeni Ar-Ge yatırımı yapmayı planlayan tüm firmaları İzmir’e davet ediyor, bünyemizdeki Yatırım Destek Ofisimizle, İzmir’in iş ve yatırım olanakları hakkında her türlü bilgiyi yatırımcılara sağlamayı, yatırımın her aşamasında danışmanlık hizmeti vermeyi ve gerekli tüm izin-ruhsat süreçlerini yatırımcı adına tek elden takip ve koordine etmek faaliyetlerini ücretsiz olarak yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz.” dedi.
İzmir’deki kurum ve kuruluşların çalışmalarına ışık tutması hedeflenen İzmir Yenilik Göstergeleri ve Yenilik Ekosisteminin Analizi, http://www.izka.org.tr/tr/30332/Izmir-de-Yenilik adresinden online olarak incelenebiliyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!