ANA SAYFA > EKONOMİ > EBSO çözüm önerilerini masaya yatırdı

EBSO çözüm önerilerini masaya yatırdı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
EBSO çözüm önerilerini masaya yatırdı

EBSO, Rusya ile ticaret yapan şirketlerin yaşadığı zorluklarla çözüm önerilerini masaya yatırdı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Rusya ile dış ticaret ilişkisi bulunan firmalara motivasyonlarını kaybetmemelerini, yeni yatırımlar konusunda da tedbirli olmalarını önerdi. Krizden etkilenmemek için ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çeken Gökçüoğlu, şirketlere de Rusya krizini aşmaları için destek verilmesini istedi.

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi üzerine bu ülkenin misilleme olarak uyguladığı ekonomik yaptırımların boyutlarını ortaya çıkarmak, şirketlerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla harekete geçen Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicilerin Rusya ile dış ticaretini mercek altına aldı. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun yönettiği istişare toplantısında, Rusya’ya ihracat yapan şirketlerin temsilcileri konularını ve çözüm önerilerini paylaştı.

Çözüm umudu

Uçak krizinin sektörler bazındaki yansımalarını hem meslek komitelerinde hem de yönetim kurulu çalışma gruplarında ele alarak bilgi paylaşımında bulunduklarını belirten Gökçüoğlu, politik alandaki gerilime rağmen Türk ve Rus halkları arasında sorun olmadığını düşündüklerini söyledi. İbrahim Gökçüoğlu, krizin uzamaması ve tarafların zarar görmeden sona ermesi dileğinde bulunurken, “Ülkelerin dış politikalarını yönetmek kolay değil. Çok hassas dengeler var ama firmalarımızı kazanmak istiyoruz. Türk şirketlerinin ihracat yaparken Rusya gümrüklerinde kırmızı hatta girmemesi gerekiyor” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, diplomatik girişimlerden kısa sürede sonuç alınması ve ekonomik alanda hedeflere doğru ilerleme kaydedilmesi umudunu taşıdığını vurguladı. Toplantıya katılan şirketlerin yönetici ve temsilcilerine kendi iş ilişkilerini de örnek gösteren İbrahim Gökçüoğlu, “Şirketlerimizin zarar görmemesi için motivasyonumuzu kaybetmeyelim, çalışanlarımızın moral ve motivasyonlarını da yüksek tutalım. Bundan sonra herhangi bir ülkede yaşanabilecek sorundan etkilenmemek için ihracat yaptığımız pazarları çeşitlendirelim. Ticaret partnerlerimizi çoğaltalım. Kamudan ziyade özel sektör firmalarıyla ilişkilere ağırlık verelim. Hükümet de uçak krizinden kaynaklanan durumun telafi edilmesi amacıyla gıda ve turizm firmalarına verdiği destekleri sanayicilere de yaygınlaştırmalı” diye konuştu.

Sorun çok

Ağırlıklı olarak otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik, makine ile metal sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri de, şimdilik ihracatı Bulgaristan gibi üçüncü ülkelerdeki ortaklık veya temsilcilikleri üzerinden yapmaya çalıştıklarını, durumun ay sonunda netleşmeye başlayacağını söyledi.

Rusya’nın uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlardan kendi ülkesinde Türkiye’den yapacağı ithalata ihtiyaç duyan şirketlerin de etkilenmeye başladığını belirten şirket temsilcileri, “İhracatı bir başka ülke üzerinden yaptığımızda menşe şahadetnameleri sorun oluyor. Türkiye aleyhindeki yoğun propaganda etkisini gösteriyor. Rusya’daki müşterilerimiz de tedirgin. Önümüzdeki projeler için belirsizlik var. Devlet tarafından desteklenen projelerde ve kamu şirketlerinde Türk Malı alımı durduruldu. Direkt tüketiciye yönelik ürünlerdeki yaptırımlar daha sıkı tutuluyor. Yasak listesi dışındaki ürünlerde de tarife dışı engel çıkarıyorlar. Kapsamlı iş yapmayı gerektiren alanlarda sertifikalar yenilenmiyor. Şirketlerimizdeki üst düzey yöneticilere vize verilmiyor, Rus vatandaşlarıyla evli temsilcilerimiz bile sınırdışı ediliyor” dediler.

İzmirli sanayiciler, pazarın kaybedilmemesi, uzun süren çabalar sonucu alınan siparişlerin başka ülkelerdeki üreticilere gitmemesi için kalıcı çözümler üretilmesini isterken, “Öncelikle Türkiye aleyhindeki kötü propagandanın önüne geçilmeli. Kamu şirketlerinden ziyade özel sektörle iş ilişkileri geliştirilmeli. Ekonomisi güçlü pazarlardan daha fazla pay alınması için girişimler yoğunlaştırılmalı. Ancak bu alanda yurt dışındaki ticaret ataşelerine de büyük görevler düşüyor” önerilerinde bulundular.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Rusya’ya ihracat yapan şirketlerin üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantının sonuçları rapor halinde düzenlenerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ilgili Bakanlıklara da sunulacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Eğitimli kadınlar 2 kat fazla kazanıyor
Sonraki Haber EİB sahte e-mail dolandırıcılığına karşı uyardı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?