İzmir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından doğum felsefesi, yetişkin eğitimi ve doğuma hazırlık sınıfının planlanması ve yürütülmesi konularını içeren “Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi” kursu, Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz koordinatörlüğünde düzenlendi ve yoğun ilgi gördü. Gebe eğitimi yapmayı planlayan ve yapan, hastanelerin kadın doğum servisi ve doğumhanelerinde ebe, hemşire, öğrenci ebe - hemşire, doktor olarak çalışan sağlık personeli ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı eğitimde, video gösterimi, sunumlar ve interaktif eğitim yöntemleri kullanıldı. Eğitimde gebelik egzersizleri ve doğum pozisyonları, gevşeme egzersizleri uygulamalı olarak yapıldı.
Genç nüfusu destekleyen eğitim
Türkiye’de son bir yıl içinde yapılan yaklaşık 1 milyon doğumun oldukça önemli bir kısmının sezaryen ve müdahaleli yapıldığına dikkat çeken Kurs Koordinatörü İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, “Ülkemizdeki genç nüfus oranının artırılmasına yönelik normal doğumların artırılması, doğumda gereksiz müdahalelerden kaçınılması gerekiyor” dedi. Bu bağlamda; Doğuma Hazırlık Eğitiminde amacın anne adayını ve çiftleri gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin doğru kararlar almalarına ve bu dönemleri en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karaöz, son zamanlarda çiftlerin doğuma hazırlık sınıflarına katılma isteği gittikçe arttığını söyledi.
Anneler doğumu güzel bir deneyim olarak yaşamalı
Sağlık Bakanlığı’nın normal doğumu desteklemesi, bunu medya ve diğer kanallarla halka duyurmasının yanı sıra ebe ve hemşirelerin de düzenlenen eğitim programlarıyla bu konudaki görev, yetki ve sorumlulukları hususunda artık daha bilinçli olduklarını ifade eden Karaöz, “Artık anne adayları doğumun merkezinde olmayı, doğumu güzel bir deneyim olarak eşi ve sevdikleriyle birlikte yaşamayı ve kendi bedenlerine güvenerek girişimsiz doğumlar yapmayı istemektedirler. Biz de İzmir Üniversitesi olarak bireylerin bu isteklerini karşılamak için doğuma hazırlık eğitimlerini yapacak olan ebe, hemşire ve doktorların da katılabileceği “Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi Kursu” düzenliyoruz” dedi.
Yeni eğitimler düzenlenecek
Eğitimin ilkinin Türkiye’nin farklı bölgelerinden 16 kursiyerin katılımı ile başarıyla tamamlandığını belirten Karaöz, kursiyerlerin alanında uzman ve deneyim sahibi eğitmenler ve akademisyen olan eğitimcilerden doğuma hazırlık sınıfı nasıl olmalıdır, programda yer alması gereken konular, doğal doğumun felsefesi, emzirme öz-yeterliliğini etkileyen faktörler, anne-bebek etkileşimi ve bağlanması, öğretim teknikleri, sağlıklı gebeliğin sürdürülmesi için gebelik egzersizleri, doğumu kolaylaştıran pozisyonlar, doğumda konforun sağlanması, doğumda yapılan müdahaleler, bebek bakımı ve emzirme, destekleyici doğum koçluğu teknikleri, psikodrama ile doğum korkusu ile baş etme, doğum öncesi ve doğum sürecinde EFT ve Nefes Teknikleri (Akupress noktaları ile gevşeme) ve daha birçok konuda teorik ve uygulamalı eğitim aldığını söyledi. Karaöz, yeni eğitimlerin gelecek günlerde düzenleneceğini de sözlerine ekledi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!