Üniversiteye girmenin ikinci basamağı olan LYS sınavı 5 farklı aşamada gerçekleştirilecek. Sınav kapsamında Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran’da uygulanacak. Matematik sınavı 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil Sınavı 25 Haziran’da gerçekleştirilecek. Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran’da düzenlenecek. Sınav sonuçlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan kılavuz doğrultusunda 18 Temmuz’da yayınlanacağı açıklandı.
SON HAFTA SINAVA SAATİNDE KALKIP EN AZ 3 DENEME SINAVI ÇÖZÜN
Tüm adayların sınav öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi veren Liderlik Okulu Kurucusu Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, adayları zorlu yarışta avantajlı kılacak ipuçlarını açıkladı. Adayları sınav öncesinde dikkat etmesi gereken noktalar konusunda uyaran Ergenç, şu bilgileri verdi;
-Son hafta her gün sınav saatine kalkar gibi aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmalarını öneriyoruz.
-Son hafta sınav saatinde kalkıp o hafta farklı günlerde en az 3 deneme sınavı çözün.
-Adayların sınavdan bir gün önce uykularını iyi almaları gerekiyor.
-Sınav sabahına uykusunu almış ve zinde bir şekilde uyanmaları sınav anında dinç olmaları açısından çok önemlidir.
-Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapmalısınız . Ağır ve yağlı besinler, sınavda uykunuzu getirebilir.
-Sınavda yanlarında mutlaka su olmalı. Ancak alacakları suyu dökülme ihtimaline karşın, ayaklarının yanına koymalıdırlar. Tüm sınav evraklarının ıslanmasını istemeyiz.
-Sınavı olacağınız sıraya oturduğunuzda, sınava başlamadan bir kaç defa derin nefes alın ve gevşeyin. Nefes stres seviyesini azaltmak için birebirdir.
-Sınavdan bir gün önce mutlaka meteoroloji raporuna bakmalıdırlar. Hava durumuna uygun, rahat elbiseleri tercih etmelidirler. Sınav sırasında üşümek ya da sıcaktan bunalmak mümkün olabilir.
-LYS gibi önemli sınavlarda stres yönetimi çok önemlidir. Stresinizi orta düzeyde tutmaya çalışın. Sınav öncesinde, herkesin eşit şartlarda yarıştığını, sizin dışınızdaki tüm adayların da stres düzeyinin yüksek olduğunu düşünün ve rahatlayın.
-Sınavı erken terk etmeyin. Zamanınızın tümünü kullanın.
-Sınav sırasında sıkıldığınız ya da zorlandığınız anlarda bir kaç saniyeliğine de olsa kafanızı kaldırıp etrafınıza bakın. Dikkatinizi anlık olarak stres alanından uzaklaştırıp. tekrar yeni bir soruya konsantre olun.
-Sınav sonuçlarını optik forma kodlarken, soruları tek tek veya sınav bittiğinde tümünü kodlama yöntemlerini tercih etmeyin. Her sayfa bittiğinde üçer veya dörder soruyu kodlayarak, sonuçları forma geçirin. Bu şekilde kaydırma riskiniz en aza inecektir.
SINAV SONRASI DA ÇOK ÖNEMLİ
Bu sınavın bir son olmadığını belirten Ergenç, “Önemli bir sınav olmasına karşın sınavda başarısız olmanın hayatın sonu olmadığını düşünüyorum. Sınav anında bunu düşünüp, sadece stres seviyenizi düşürerek bir çok adayın önüne geçebilirsiniz” dedi. Sınav sonrasında yapılacak tercihlerin de önemli olduğunu belirten Ergenç, “Bir çok öğrenci, başkalarının etkisinde kalarak ya da kendisine uygun olmayan popüler bölümleri seçip yanlış tercih yapabiliyorlar. Bu yüzden sınav anı kadar sınav sonrası da çok önemlidir. Bu yüzden tüm öğrencilerimize tercih döneminde yetkin rehber ve öğrenci koçlarına danışmalarını öneriyorum. Ama lütfen tek kişiye danışarak tercih yapmayın. Mümkünse birden fazla uzman ile konuşup son kararınızı dikkatli ve sakin bir şekilde verin” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!