ANA SAYFA > EĞİTİM > ''Hepimiz farklıyız, farklılıklarımızla özeliz''

''Hepimiz farklıyız, farklılıklarımızla özeliz''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
''Hepimiz farklıyız, farklılıklarımızla özeliz''

İzmir Üniversitesi’nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile düzenlenen panelde, tüm bireylerin farklılıkları ile özel olduğu ve toplumda birlikte yaşama yollarının kolaylaştırılması gerektiği düşüncesi öne çıktı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile İzmir Üniversitesi’nde “Üniversitede Engelli Öğrenci Olmak” başlıklı bir panel düzenlendi. 8 ay önce Mutiple Skleroz (MS) Sinema Televizyon bölümü öğrencisi Gökçe Leventoğlu ile görme engelli Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi İmran Deniz Güler’in de konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü Psikoloji bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Düzen yaptı. Ege Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Avşar Ardıç ve Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli’nin konuşmacılar arasında yer aldığı panel, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selma Çetiner, akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgi ile takip edildi. Özel günlerin kutlamalar için değil, konuyu detaylandıracak akademik çalışmalar için bir aracı olduğunu hatırlatan İmran Deniz Güler, Türkiye’de engellilerin durumu hakkında yeterli istatistiki çalışmanın yapılmadığını söyledi. Üniversitelerin Engelsiz Öğrenci Birimlerinin hem engelli öğrenciler hem de birlikte yaşamı sürdürdükleri diğer öğrenciler için hayati görevlere sahip olduğuna değinen Gökçe Leventoğlu, herkesin engelli bireylerin hakları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hak gaspına engel olmamak, soruna ortak olmaktır

Türkiye’de engellilerin toplumsal yaşam içinde yer almalarını kolaylaştıracak yasalar olduğuna ancak uygulamada sorunlar yaşandığına değinen Yrd. Doç. Dr. Avşar Ardıç, “Yetersizliği engel haline getiren bizim yaşam tarzımız, eğitim sistemimiz, ekonomik koşullarımız. Yetersiz bireylerin de herkes gibi hakları var. Anlayışımızı ‘yardım etmek’ten ‘hak ihlalini engelleme’ye dönüştürmeliyiz. Hak gaspına göz yummak da soruna ortak olmak demektir” dedi.

Ayrımcılığa karşı birlikte yaşam deneyimi

Üniversitelerin Engelsiz Öğrenci Birimleri aracılığı ile özel gereksinimli bireyler için pek çok çalışmayı gerçekleştirdikleri bilgisini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Alev Girli, ayrımcılığa karşı kültürün yaratılmasının en etkin yolunun birlikte yaşam deneyimi olduğunu söyledi. “Hepimiz farklıyız, farklılıklarımızla özeliz” anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selma Çetiner, panelistlere teşekkür plaketlerini takdim etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da üreten kadınlara kooperatif müjdesi
Sonraki Haber İzmir hafta sonunda kültür sanata doyacak...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?