Hırvatistan’da bulunan Rijeka Teknik Kültür Merkezi koordinatörlüğünde, aralarında Litvanya, Letonya, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Hırvatistan’ın da bulunduğu 6 ülkeden 7 kuruluşun ortaklığıyla sürdürülecek 275 bin Avro bütçeli “Generation 0101” projesinin Türkiye ortağı olarak İzmir Üniversitesi seçildi. Erasmus+ Ana Eylem 2 Gençlik Alanında Stratejik Ortalıklar programına kabul edilen, geliştirilecek 7 eğitim modülü ile iş dünyasının ihtiyaçlarını göz önüne alarak, gençlerin bilişim teknolojilerindeki becerilerini artırıp istihdam sorununu aşmayı amaçlayan proje için İzmir Üniversitesi bir mobil araçlar için uygulama geliştirme eğitimini hazırlayacak.
Yerel deneyimler uluslararası çözüme temel olacak
Farklı ülkelerden üniversitelerin akademisyen ve öğrencilerinin ortak çalışmaları, yerel, bölgesel ve ulusal deneyim paylaşımları ile gençlerin işsizlik sorununa Avrupa çapında bir çözüm üretmeyi hedefleyen proje için ilk etapta her bir ortağın 5 katılımcısı ile toplam 35 eğitmen eğitilecek. Web sayfası üzerinden tüm aktivite, konferans ve çalışmaların paylaşılacağı projede, her ortaktan 16-25 yaş arası en az 35 genç olmak üzere toplam 245 genç, yeni bilişim teknolojileri yetenekleri edinmek üzere eğitim alacak.
İlk toplantı Kasım’da İzmir Üniversitesi’nde
İzmir Üniversitesi Bilişim Kulübünden Kutay İnceler ile Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü öğrencisi Haris Alikadic’in yoğun çalışmaları sonucu ortak olunan proje, İzmir Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Proje ve Destek Grubu Başkanı Handan Kılıçaslan’ın desteği ve Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Orhun’un yürütücülüğünde sürdürülecek. İki yıl süreli projenin ilk toplantısı, Kasım ayında İzmir Üniversitesi’nde yapılacak. Generation 0101 için diğer ülkeler e-gazetecilik, web tasarım, video, web radyosu, kolay kodlama gibi modüller geliştirecek.
Gençlerde işsizlik tüm dünyanın sorunu
Projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olan Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Orhun, “Gençlerin işsizlik sorunu, tüm toplumların en temel problemleri arasında yer alıyor. Proje ile gençlere bilgi ve iletişim teknolojileri becerileri kazandırarak gençlerin işsizlik sorunun azaltmayı, sayısal becerileri gelişen gençlerin yerelde sorunların çözümlerine daha fazla katkı koyabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Yeni projelere zemin hazırlayacak
İzmir Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, projelere referans noktası olma hedefi ile kurulduğunu hatırlatan Proje ve Destek Grubu Başkanı Handan Kılıçaslan, “Bir sorunu çözmek için uluslararası bir işbirliği yapmak, sadece teknik açıdan değil, birlikte bir proje yapma becerisini kazandırma açısından da çok önemlidir. Bu proje sayesinde 5 ülke de iletişim noktasının olması ileride başka işbirliklerini de doğurma fırsatı verecektir” dedi.
Fotoğraf: (Soldan üst) Onur Selek, Haris Alikadic, Kutay İnceler, (alt) Handan Kılıçarslan, Emrah Orhun
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!