Karşıyaka’da “Ege Üniversitesi Suat Cemile Balcıoğlu Yerleşkesi” bölgesinde yaşayan halkın sağlığını korumak ve geliştirmek üzere planlanan bu proje hakkında Prof. Dr. Özentürk, “İl Sağlık Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi Rektörlüğü arasında oluşturulan işbirliği protokolü ile hayata geçirilecek bu proje kapsamında Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü de yer alacaktır. Türkiye’de model oluşturacak bu proje ile 8 bin nüfuslu topluma hizmet götürülecek olup, sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik toplum bilinci oluşturulması hedeflenmektedir. Örneğin insanlara sigara içmeyin diyerek yasak koymak yerine sigara içilmemesi gerektiğini anlatmak, öğretmek ve öğrenilenleri davranışlarına geçirmelerini sağlamak çok daha önemlidir” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Bölümlerinde yürütülen lisans ve lisansüstü eğitimlerin kalitesi ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın, Ege Üniversitesinin özellikle araştırma üniversitesi olması konusundaki desteği ve teşvikinin önemine değinen Prof. Dr. Özentürk, “TÜBİTAK tabanlı araştırma projelerine de yer vermek gerekiyor. Fakültemiz akademisyenlerinin her konuda olduğu gibi bu konuda da başarılı yayınlar yapacaklarına olan inancım tamdır. Yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir.” diye konuştu.
“Eğitim içeriğimizi sürekli güncelliyoruz”
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama Araştırma Merkezinde başlatılan İzmir Kanser İnsidans Projesi adına Dünya Sağlık Örgütü Kanser Kayıtları Birliği (WHO/IACR) Türkiye temsilciliğini yapan ve Asya Pasifik Kanserden Korunma Organizasyonunun (APOCP) kurucu delegesi olarak görev alan Prof. Dr. Özentürk, “Kanser Kayıt Sistemleri ve Kanser Kontrolü” alanlarında edindiğim uluslararası deneyimleri üniversitemin farklı bölümlerinde uygulamaya geçirdiğim kadar Fakültemiz Ebelik Bölümünde “Kanser Kontrolü ve Ebelik” dersini başlattım. Ebelik, koruyucu sağlık hizmetleri ağırlıklı bir meslektir. Kadın cinsiyette görülen kanserlerin önlenmesinde ebelerin vereceği eğitimler çok önemli. Fakültemiz ebelik, beslenme ve diyetetik ile fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinin Suat Cemile Balcıoğlu yerleşkemizde tek ya da birlikte yürütecekleri çalışmalar olacak. Ebelik Bölümü olarak ilk akla gelen çalışma konusu sezaryen doğumların azaltılması. Suat Cemile Balcıoğlu yerleşkemizde ebe öğrenci ve akademisyenlerimiz aracılığı ile kadınlara evinde ulaşmanın, sürekli ve düzenli eğitimlerle bilgilendirmenin doğum korkusuna dayalı sezaryen kararını değiştireceği inancındayız. Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak ilk akla gelen çalışma konusu metabolik hastalıkların önlenmesi. Eğer bir kişinin metabolik bozukluğu var ve saptanmamış ise biz o insanın neden şişman olduğunu asla bilemeyiz. Neden diyabete yakalandı bilemeyiz. Bunun ortaya çıkarılmasına yönelik yapılacak çalışmalar çok önemli. Ayrıca şişmanlık ile savaşın beslenme kadar fizik aktif olma yanı da var. Bu durumda Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinin bir araya gelerek çalışmaları gerekecek. Zaman içinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Ebelik Bölümleri bir araya gelerek çalışmalar yapacaktır. Ayrıca şunu da eklemem gerekir ki, çağımız teknoloji çağı, çocuklarımız, gençlerimiz insana dokunmaktan çok maddeye dokunarak büyüyorlar. İnsan ile insanın arasına maddeler girmiş durumda. Çocuk ve ergen ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir durum bu! Artık hastanelerde internet bağımlılığına dayalı poliklinikler açılmakta. Bu durumu önlemeye/korumaya yönelik verilecek hizmet, eğitim ve araştırma tabanlı çalışmalar gelecek nesillerin sağlıklı olması anlamında çok önemli. Üniversitemizi geliştirmekten yana verilen tüm bu hizmetler için başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamız olmak üzere, Fakültemiz Bölüm Başkanlarına, akademik ve idari çalışanlarına müteşekkir olduğumu bir kez de bu yayın aracılığı ile ifade etmek isterim” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!