“Zaman Zaman İçinde Masal Anlatıcıları Eğitimi Projesi” mimarlarından Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, “İlköğretim ölçeğinde öğrencilere sunulan kitapların yüzde 76 oranında Avrupa kaynaklı masallar olduğunu tespit ettik. Biz çocuklara kendi kültürümüzden ve kendi dünyamızdan çok az şey anlatıyoruz. Sonra da çocuklarımız bizim kültürümüze neden yabancılaşıyor diye gençlerimizi suçluyoruz. Bu ciddi bir haksızlık” dedi.
Masal repertuarlarının her bir Türk boyundan ikişer üçer tane olmak üzere Türkiye Türkçesi’ne aktarılmış olan anlatımlardan seçtiklerini belirten Prof. Dr. Ekici, “Arkadaşlarımız bu 50 masalı kişisel repertuarlarına eklediler. Tek şartımız okullarda Türk dünyası masalları anlatılmasıydı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerinden uygulama için okul vermelerini istedik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 30 masalımızın okullarda anlatılmasına izin verdi. Bu ilçelerde ki toplam 30 okulda anaokulu sınıfları ve ilköğretimin birinci ve ikinci kademelerinde ki farklı gruplarda edinmiş oldukları masalları anlatmalarını istedik. Bizim için bu projenin en önemli sonucu öğrencilerden çok büyük ilgi görmesi ve tekrarlanmasını istemeleri konusunda aldığımız geri dönüşler oldu” diye konuştu.
Bu çalışmayla genel bir prototip oluşturduklarını, uygulanabilirliğini kanıtlayarak hazırladıkları sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili kuruluşlarına, Kültür Bakanlığı’na ve UNESCO’ya sunduklarını söyleyen Prof. Dr. Metin Ekici, “Bu proje bize şunu gösterdi ki; kültürel miras, anlatıcıları tükendiği zaman kaybolur. Bu noktada üniversitelere, yerel yönetimlere, eğitim kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve velilere büyük görevler düşüyor” diye konuştu.
“KARAGÖZ ÖĞRENİYORUM”
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü 2009-2011 yılları arasında da yine aynı amaçla “Somut Olmayan Kültürel Miras Karagöz Öğreniyorum Projesi” ile İzmir Bornova’da 19 ilköğretim okulunda ki 120 öğrenciye 16 haftalık bir eğitimle Karagöz ve Türk Gölge Sanatını tanıtmıştı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!