Yetkililer, İzmir’in içme suyunun Halk Sağlığı Müdürlüğü ile belirlenmiş olan 80 noktadan her hafta alınan numunelerle denetlendiğini ve “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesinde olduğunu söyledi.
Buca Kaynaklar Mahallesi’nden geçen Tahtalı Çayı’na kanal sularının karıştığı iddiasına yanıt veren İZSU Genel Müdürlüğü, hem derelerden hem Tahtalı Baraj gölünden aldıkları numunelerin standartlara uygun olduğu belirtti. Kaynaklar Mahallesi’nin kanal projesinin hazır olduğunu, 60 kilometrelik kanal hattı ile Kaynaklar, 29 Ekim ve Zafer mahallelerinin evsel atıklarını toplayacaklarını bildiren yetkililer, kamulaştırma ve devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından çalışmaların başlayacağını bildirdi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklaması şöyle;
A1 kalitesinde
“Tahtalı-Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanma suyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrol çalışmaları ile göl ham su kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkış su kalitesi de ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ standartlarına göre uygun, içilebilir su kalitesindedir. Tüm tesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekeden günlük/haftalık numuneler alınarak ‘Akredite’ İZSU laboratuvarında analiz edilmekte ve kontrol edilmektedir. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte belirlenmiş olan İzmir merkez ilçelerinde toplam 80 noktadan her hafta alınan numuneler Halk Sağlığı ile İZSU laboratuvarında analiz edilmektedir. Analiz sonuçları izlenmekte, hem İl Sağlık Müdürlüğü’nün hem de İZSU’nun web sayfasında düzenli olarak yayınlanmaktadır. Ayrıca Tahtalı Barajı’na akan derelerden de numuneler alınmaktadır. Dere numuneleri de standartlara uygun olup içme suyunu tehdit edecek bir kirlilik söz konusu değildir. Kaynaklar Mahallesi, Tahtalı Barajı ‘Uzun Mesafe Koruma Alanı’nda kalmaktadır. Mahallede atık su altyapısı bulunmamakla birlikte atık sular bireysel fosseptiklerde toplanarak vidanjörler vasıtasıyla atık su arıtma tesislerimize iletilmektedir. Buca İlçesi Kaynaklar Merkez, 29 Ekim ve Zafer mahallelerinin atık sularının toplanarak bertarafının sağlanması amacıyla 47 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi, 13 kilometre uzunluğunda iletim hatları olmak üzere toplam 60 kilometre uzunluğunda kanal döşenecek ve iki adet terfi merkezi yapılacaktır. Atık sular yapılacak kanallar ile merkezi kanalizasyon şebekemize iletilecektir. İZSU yapım ihalesi öncesi her yatırımında olduğu hattın geçeceği alanlarda gerekli kurumlardan izinlerin alınması, kamulaştırma, imar dışı alanların imar planına işlenmesi gibi bir süreci yürütmek zorundadır. İmarlı ve imar dışı alanlarda kanal hattının geçtiği mülkiyetlerde, mülk sahiplerin onayı için Buca Belediyesi ile koordineli çalışmalar sürdürülmüş, ancak gerekli izinler alınamadığı için kamulaştırma yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu doğrultuda çalışmalara başlayan İZSU, İçişleri Bakanlığı’ndan alınacak kamu yararı kararının ardından kamulaştırmaları tamamlayarak hattın yapım ihalesine çıkacaktır”.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!