Yamanlar Bertaraf Tesisi toplantısında olay çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar’da yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili ÇED toplantısında olay çıktı.
Çöp tesisinin yapılmasına karşı çıkan onlarca kişi itiraz etti. İsmail Cem Kültür Merkezi’ndeki toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Büyükşehir Belediyesi yetkilileri proje hakkında bilgi verdi.
Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Abdullah Mertoğlu, belediye bürokratları, STK’ler ve çevre ile doğa derneklerinden çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, salona temsilci olarak yardımcısı Kamuran Türkün’ü gönderdi. Yetkililerin yaptığı sunumun ardından soru cevap bölümüne geçileceği sırada vatandaşlar, görevlilere tepki gösterdi. Birçok kişi, kürsüye yürüyerek tesisi istemediklerini dile getirdi. Salondaki vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle projeye itiraz etti.
ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI DA TEPKİ GÖSTERDİ
Bu sırada mikrofonu alan Karşıyaka eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, Yamanlar’da çöp tesisine karşı olduğunu söyledi. Çalışkan, “Torbalı’da bir yer ayarlandı. Köylüler itiraz edince Bakan da, ‘Buraya yaptırmam.’ dedi. Aziz Bey de hemen vazgeçti. Gerekçe olarak orada yer altı suları sunuldu. Orada yer altı suyu yok. Harmandalı’ndan gelen dostlarımızın çöplükleri kapanmıyor. İzmir’in çöpü 6 bin tondur. Kimse bize boşuna yalan söylemesin. Yamanlar Dağı, Harmandalı’nı kapsıyor. Yamanlar Dağı denilen yer başka bir ülkede olsa böyle mi yapılır? İzmir’de bunu yok etmeye çalışıyoruz. Kimse kusura bakmasın, hükümetle Büyükşehir Belediyesi'nin anlaştığı tek konu çöptür.” dedi.
Çalışkan konuşurken bazı vatandaşlar ,elindeki mikrofonu almaya çalıştı. Harmandalı’nın yıllardır çile çektiğini ifade eden vatandaşlar, çöp tesisinin kapatılmasını istedi. Ortamın gerilmesi üzerine bakanlık yetkilileri salondan ayrıldı. ÇED Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Arslan, “Toplantıyı yarıda kesiyoruz.” dedi. Salondaki tartışmalar, görevlilerin ayrılmasından sonra da devam etti. Genel Sekreter Yardımcısı Genç’in etrafı, koruma amacıyla zabıtalar tarafından çevrildi.
GENÇ: İŞLEM TAMAMLANDI
Pervin Şenel Genç, sürecin tamamlandığını belirterek, “ÇED toplantısında olumsuz görüş verilmiş olsa da süreç tamamlanmıştır. Burada çeşitli itirazlar olabilir. Biz belediye olarak sunumumuzu yaptık.” dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise, “Toplantıda ne yaşandıysa biz onu tutanak altına alırız. Orada itiraz edilmiş, desteklenmiş de olabilir. Toplantı yarıda kesilmiş olsa bile görevliler, yaşananları birebir tutanağa aktarırlar. Dosya bu şekilde bakanlığa gönderilir, kararı da bakanlık verir.” diye konuştu.
TESİSTE NE OLACAK?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 200 milyon TL’ye mal edilmesi planlanan tesiste giriş (giriş kapısı, güvenlik kontrol ünitesi, elektronik kantar), atık kabul alanı ve evsel katı atık ayrıştırma ünitesi, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) ünitesi, anaerobik çürütme–gaz toplama ünitesi, elektrik enerjisi üretim ünitesi, aerobik kompost ünitesi, atık su toplama sistemi ve arıtma tesisi, koku ve toz kontrol sistemi, düzenli depolama, idari bina (kumanda odası, laboratuvar vb.), tamir bakım atölye binası, tekerlek yıkama ve araç dezenfeksiyon ünitesi ile araç park alanı bulunacak. Günlük 2 bin 500 ton çöpün ayrıştırılmasının planlandığı tesisin, 2018 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.