Yakaköy’deki Doğal Tarım Çiftliği büyük ilgi görüyor
Bornova Belediyesi’nin ilçenin eski köy yerleşimlerinden Yaka Mahallesi’ndeki 20 dönümlük atıl arazide iki yıl önce kurduğu Doğal Tarım Çiftliği, doğal tarım gönüllülerin merkezi haline dönüştü. İzmir’deki gıda topluluklarının temsilcileri, pek…
İzmir’deki gıda toplulukları, Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla doğal tarım yapmaya uygun hale getirilen arazide buluştu. Doğal yöntemlerle tarım yapan gönüllüler, İzmir ve çevresindeki küçük çiftçilerin üretimine yönelik çalışmaları ve alım garantili tohum dağıtımını ne şekilde yapacakları konusunda görüş alışverişinde bulundu. Homeros Gıda Topluluğu, GETO (Karşıyaka), Bitot (Urla), Origin, Güzel Gıda Topluluğu (Güzelbahçe) ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Topluluk Destekli Tarım Grubu temsilcileri, özellikle koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz süreçte ve gelecekte doğal yöntemlerle yetiştirilen ürünlerle beslenmenin insan sağlığı açısında çok önemli olduğunu vurguladı. Doğal tarım gönülleri böyle bir imkanı kendilerine sunan Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.
Atıl arazi doğal gıda ormanına dönüştü Faaliyete geçtiğinden bugüne çeşitli türlerdeki ürünlerin yetiştirildiği Doğal Tarım Çiftliği’nde doğal yöntemler ile toprağı işlemeden, ağaçları budamadan ve ilaç kullanmadan bir gıda ormanı yaratılması hedeflenmişti. Oluşturulan ekosistemde tıbbi ve aromatik bitkiler, küçük çalı bitkileri, küçük ve büyük ağaçlar, her türlü meyve ağacı ve diğer ağaçlar bulunuyor. Alanın bir kısmı sebze bahçesi olarak kullanılırken, bir kısmına da tahıl ekiliyor. 20 dönümlük arazi içinde oluşturulan gölet sulama amacıyla kullanılırken, pek çok canlı türü için yaşam alanı oluyor. Gönüllüler burada, hem oluşturulan ekosistemin gelişimini izleyip, ekosistemle uyumlu tohumları toprakla buluşturabiliyor.