Veteriner hekim Yanıkoğlu: “Kedi köpek tüyü asla kist yapmaz”
Bostanlı’da hastalarına hizmet veren Pınar Veterinerliğin 23 yıllık tecrübeli veteriner hekimi Murat Yanıkoğlu, Karşıyaka Haber okurlarına kedi ve köpek bakımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
Öncelikle herkesi köpeklerini tasmasız gezdirmemeleri konusunda uyaran Yanıkoğlu, “Çünkü köpek kaçabilir. Çocukları kovalayabilir, allah korusun çocuk korkusundan trafiğe çıkabilir. Veya köpekler birbiriyle kavga edebilir. Ki benim böyle iki köpeğin tasmasız gezip kavga etmesinden dolayı kırık vakalarıyla bile ilgilendiğim oldu” dedi. Halk sağlığı açısından köpek sahiplerinin köpeklerinin dışkılarını da toplamaları gerektiğinin altını çizen Yanıkoğlu, “Parazitsel hastalıklar dışkıyla bulaşabilir. Bu hem parkları kullanan çocukların hem de köpeklerin sağlığı için önemlidir. Dışkıda virüsler de uzun süre canlı kalabiliyor. Bu yolla viral hastalıklar da bulaşabilir. Aşı bu konuda koruma sağlar ama uzun süre aşılanmayan hayvanlarda da bu tehlikeden söz edebiliriz. Köpekler için rutin yapılan aşılarımız var. Kuduz, karma, boğmaca, lime aşıları çok gerekli. Lime bizim bölgemizde çok fazla bulunuyor. Kenelerden de bulaşan bir hastalık bu. Aşıların dışında parazitsel hastalıklar açısından da hayvanlarımızı kontrol altında tutmamız gerekiyor. İç parazitler maksimum 90 günlük sürede yapılmalı. Dış parazit uygulaması da kene için ayda bir, pire için 2 ayda bir tekrar edilmeli” diyerek hayvan sağlığı için aşıların önemine vurgu yaptı.
“Hayvanlarınızı tavukla beslemeyin”
Evcil hayvanların beslenmesi konusunda da önemli bilgiler veren tecrübeli hekim, “Köpeklerin beslenmesinde biz kaliteli kuru mamaların evdeki mamalardan daha fazla kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Evde hayvanlarımız için dengeli bir beslenme sağlamamız hiçbir koşulda mümkün değil. Ki bir süre sonra evde beslenen hayvanlara tavuk ve tavuk artıkları veriliyor. Bu durum deri enfeksiyonundan, sindirim sistemi enfeksiyonlarına kadar birçok hastalığa sebep oluyor. Özellikle tavuk kemikleri mide ve bağırsak yırtılmalarına sebep oluyor. Bu sebeple tavuk ve tavuk türevlerinin kedi ve köpeklere verilmesini tavsiye etmiyorum. Kısırlaştırılmış hayvanların beslenmesine dikkat edilmesi gerek. Kısırlaştırılmış hayvanlar için üretilen özel mamalar var, onları kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü diğer kuru mamalar idrar yolu enfeksiyonlarına ve taşlara sebep oluyor” dedi.
Dengeli beslenmenin hayvanların tüy sağlığı açısından da çok önemli olduğuna dikkat çeken Yanıkoğlu, “Kedi ve köpekler mevsim geçişlerinde tüy dökerler. Tüy sağlığı için en önemli şey beslenme, iç ve dış parazitlerin durumu ve yıkarken kullanılan şampuanın kalitesidir. Köpek şampuanları insan şampuanları gibi deri üzerinde artık bırakmadığı için onlar tercih edilmelidir. Çünkü insanlarda ter bezleri vücudun her yerinde var ama köpeklerde sadece patilerde var. Bu nedenle kimyasal kalıntıları derilerinden uzaklaştıramazlar ve deri hastalıklarına yakalanabilirler” diyerek hayvan sahiplerini uyardı.
“Tüyler kist yapmaz”
Halk arasında hayvanlara mesafeli durulmasının en büyük sebeplerinden biri olan tüylerin kist yapacağı inanışının bir efsane olduğunu belirten Yanıkoğlu, “Kedi köpek tüylerinin kist yaptığına inanılması geçmişte bu hayvanların koyun sürüleriyle etkileşim içerisinde olmasından kaynaklanmaktadır. Koyunlardan geçen parazit köpeklerde bir süre konaklayıp insanlara bulaştığı için suçlu kedi ve köpekler olarak belirlenmiştir. Oysa kedi köpek tüyü asla kist yapmaz. Kedi veya köpeğin üzerinde parazit larvası varsa ancak o zaman kist oluşumuna yol açar. Zaten larvası olan bir hayvandan hastalık kapılması için illa tüyün yutulmasına da gerek yok. Hayvanı severken veya onun dışkısının bulaştığı bir yere temas sonucunda bile bu larvalar vücuda girebilir. Dışarıdan yediğiniz bir yeşillikten bile bunu alabilirsiniz. Ama evde baktığınız hayvanların parazit uygulamalarını düzenli olarak yaptırdığınız sürece onun tüylerini alıp yeseniz bile kist oluşturmaz” dedi.
Haber: Salahattin Oytun İdel