Uyku apnesi en çok kalbi etkiliyor
Özel Tınaztepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanlarından Dr. Hakan Koca, uyku apnesinin kalp hastalıklarına ve kalp krizine bağlı ani ölüm riskini artırdığını söyledi.
Uyku apnesi hastalarının daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için mutlaka tedavi olmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Koca, şu bilgileri verdi:
“Uyku apnesi rahatsızlığında hasta en çok horlama şikayetiyle geliyor. Ayrıca bu hastalar gündüzleri çok yorgun, bitkin olup işlerine odaklanmaları zordur. Kısacası kalitesiz bir hayat yaşarlar. Uyku apnesinin en çok yol açtığı hastalıkların başında kalp hastalıkları ve kalp krizleri geliyor. Buna bağlı olarak da ani ölüm riski artıyor. Ağır uyku apnesi gece oksijeni düşürdüğü için kalbe direkt etki yapar. Bunun dışında tansiyonu dengesizleştirir, ritim bozukluğuna yol açar ve erken yaşta hipertansiyona neden olabilir. Kalp krizi riskini oldukça artırır. Şeker hastalarında da ciddi şeker düzensizliklerine yol açar. Bu hastalık çoğunlukla obez kişilerde görülür. Kişi obezse ve çok horluyorsa mutlaka uyku testi yaptırmalı. Uyku apnesi erken yaşta yüksek tansiyona da yol açabiliyor. Ayrıca hastaların tansiyonu hiçbir şekilde düşmüyorsa ve hastalarda horlama devam ediyorsa yine mutlaka uyku laboratuvarında uyku testi yaptırmaları gerekir.”
KAZA RİSKİ 7 KAT FAZLA
Uyku apnesi hastalığının fiziksel etkilerinin dışında sosyal etkilerinin de olduğunu hatırlatan Dr. Koca, “Uyku apnesi olan kişilerde ruhsal çöküntüler meydana gelebiliyor. Bu kişiler genelde sinirli, hayattan çok fazla zevk almayan, depresyona yatkın kişiler oluyor” dedi.
Uzm. Dr. Koca, uyku apnesinin özellikle araç kullanan kişilerde kötü sonuçlar doğurabileceğinin altını çizerek “Uyku apnesi olan kişiler araç kullanırken özellikle uzun yolculuklarda ağır uyku hali yaşayabilirler. Bu gerçekten önemli bir konu. Uyku apnesi hastalarının trafik kazası geçirme riski 7 kat fazla” diye konuştu.