Uluslararası genç girişimciler İzmir Üniversitesi’nde buluştu
Litvanya, Romanya, Moldova, Fransa, İspanya ve Türkiye’den 80 genç girişimciyi bir araya getiren “Avrupa’da Rekabetçi Genç Girişimciler Projesi @TheEUAGORA” konferansı İzmir Üniversitesi’nde yapıldı.
İsveç, Slovakya, Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan altı kuruluşun yanı sıra İzmir Üniversitesi’nin katkılarıyla yürütülen “Avrupa’da Rekabetçi Genç Girişimciler Projesi @TheEUAGORA” konferansı İzmir Üniversitesi’nde yapıldı. Özellikle perakendecilik sektöründe hâlihazırda iş sahibi olan ya da iş kurmayı planlayan genç girişimcileri hedefleyen 31 bin Euro bütçeli proje için düzenlenen konferans, Litvanya, Romanya, Moldova, Fransa, İspanya ve Türkiye’den 80 genç girişimciyi bir araya getirdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Erhan Ada tüm dünyanın çözüm üretmeye çalıştığı gençlerin istihdam sorununu için girişimciliğin en önemli çıkış yollarından biri olduğu vurguladı.
KOBİ’lerin katma değere katkısı çok önemli
“Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Avrupa Ekonomisi ve Türkiye İçin Önemi” başlıklı bir konuşma yapan İzmir Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emin Akçaoğlu ise gençlerin girişimcilik becerilerinin geliştirilmesinin hayati önemi sahip olduğunu belirtti. Yaratılan katma değere katkı anlamında KOBİ’lerin büyük önemi olduğu bilgisini paylaşan Akçaoğlu, “Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da KOBİ’lerin ekonomiye katkısı son derece önemli. Örneğin Türkiye’de KOBİ’ler toplam istidamın yüzde 77’sinden fazlasını saplıyorlar. Bu oran AB’de yüzde 67 civarında. Türkiye’de bir yılda yaratılan katma değerin yüzde 56’sı KOBİ’lerin eseri. Avrupa’da ise bu oran yüzde 58’i” açıklamasında bulundu.
“Aile işletmesi yerine farklı bir girişimi deneyimleyin”
Bistrita Nasaud Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Elena Barbos’un Romanya Bistrita-Nasaud’daki KOBİ’ler hakkında bilgi verdiği konferansta F&K Danışmanı
Sofia Tsiortou proje çıktılarını değerlendirdi. Point Project Teknik Müdürü Altuğ Erbil ise projede işlenen model uygulamaları üzerine deneyim aktarımında bulundu. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Erbil, eşsiz bir girişim fikri bulmak kadar var olan bir fikrin nasıl hayata geçirildiğinin de önemli olduğunu söyledi ve önemli olanın uygulama ortamı bulan farklı fikri hayata geçirmek olduğunu söyledi. Erbil ayrıca, yeni mezun bir girişimci adayının aile işletmesi yerine mutlaka farklı bir girişim içinde deneyim kazanmasını tavsiye etti.
Genç girişimcilere yönelik bir uzaktan (online) eğitim ve bilgi platformu yaratılmasının hedeflendiği proje kapsamında Pazarlama Becerileri ve Yeterlilikleri, İş Planı Hazırlama Teknikleri, Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler için İş Geliştirme Yöntemleri, Yönetim Araçları, Sosyal Medya Pazarlaması Araçları ve Aile İşletmelerinde Yönetim gibi eğitimler veriliyor. İzmir Üniversitesi ekibi, eğitim programı için içerik geliştirme sürecinde ‘Yönetim Araçları’ konusuna odaklanıyor ve Perakendeciler için ‘Mağaza Yeri Seçimi’, ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’, ‘Perakendeciler için Stok Yönetimi’ ile ‘Nakit Yönetimi ve Finansal Kontrol’ konuları üzerinde çalışıyor.