Trafik Sigortası primleri artmaya devam edebilir!
Zorunlu trafik sigortası fiyatları genelinde yaşanan son aylardaki yükseliş, sigortacıları konu hakkında açıklama yapmaya yönlendirdi.
Kamuoyunda zorunlu trafik sigortası olarak bilinen, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında 1 Haziran 2015’ten itibaren başlayan yeni düzen, sigorta primlerinde fahiş artışlara yol açtı. Her yıl yenilenen sigorta primleri ile özellikle kazalı araçlarda yüzde 300’lere varan prim artışları gerçekleşti. Büyük zamlar tüketicilerin yoğun tepkisini çekerken araç satışlarını da olumsuz etkiledi.
Haziran ayında uygulamaya giren yeni trafik sigortası şartları ve son aylarda döviz kurlarındaki artışlar bu zamların ana sebepleri olarak gösteriliyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken döviz kurunda yaşanan artışın yedek parça maliyetlerini arttırarak, trafik sigortası prim fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu ifade etti. Ülken ayrıca, yeni dönemde trafik sigortasında uygulanacak olan Eksper Atama Yönetmeliği’ndeki taban ekspertiz uygulamasında gidilen değişikliğin de hasar maliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
SİGORTA SEKTÖRÜ CİDDİ ZARARDA
Yaşanan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülken; “Yıllık olarak değerlendirildiğinde zorunlu trafik sigortası fiyatlarında yaşanan artış yüzde 10 civarında, fakat Ağustos ayı ile geçen yılın aynı döneminin karşılaştırıldığında bu artış yüzde 32 seviyelerine çıkmaktadır’’ açıklamasında bulunarak, Haziran sonu itibari ile sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklı zararlarının 1.2 Milyar TL’ye ulaştığının altını çizdi. Ülken; “Her 1000 TL’lik primde, sektör 500 TL’ye yakın zarara uğradı’’ açıklamasıyla tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı.
ASIL SORUN BEDENİ HASARLARDA
Ülken, asıl problemin yeni düzenleme ile gelen değer kaybına yönelik tazminat taleplerinden kaynakladığını vurguladı. Artan maddi hasarların dosya maliyetindeki ortalama yüzde 22 artışın yüzde 15’inin maliyet artışından, yüzde 7’sinin ise değer kaybı ödemelerinden kaynaklandığına dikkat çeken Ülken, bu dönemde maddi hasardan daha yoğun bir artışın ise bedeni hasar ödemelerinde yaşandığını belirtti. “Artık trafik sigortasında gerçekleşen hasarların yüzde 57’sinin bedeni hasarlardan oluşmaktadır. Eskiden ise bu oran yüzde 0 – 30 civarındaydı. Kurda yaşanan yükselmeler, trafik sigortası primlerindeki artışın devam etmesine neden olacak’’ açıklamasını yapan Ülken, zamların devam edebileceği sinyalini verdi.