Tancan Uysal: ''YÖK, adı gibi 'yok' hükmündedir''
AK Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, YÖK'ün (Yüksek Öğretim Kurulu) Türkiye'nin ne bugünkü büyüklüğünü taşıyabildiğini ne de gelecekteki hedeflerine…
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için tematik üniversitelerin kurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tancan Uysal, "YÖK, mevcut yapılanmasıyla bunu taşıyamıyor. Bu yüzden YÖK kalkmalı. YÖK, web adresindeki gibi yok hükmündedir. Biz bu yüzden kendisine YOK.gov.tr diyoruz. Yerine Türkiye'nin 2023 hedeflerini sırtlayabilecek Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı kurulmalıdır" dedi.
YÖK'ün 1980 darbe zihniyetiyle kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, 19 üniversiteye ve 237 bin öğrenciye uygun olarak kurulmuş YÖK'ün şu an mevcut 196 üniversiteyi idare edemediğini kaydetti. Prof. Dr. Tancan Uysal, Türkiye'nin markalaşması için uzmanlaşmış, fiziksel yapısını ve insan kaynağını bir alanda geliştiren marka üniversitelere ihtiyacı olduğunu kaydetti. 40-50 bin nüfuslu dev kampüs üniversiteler ile uzmanlaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, üretimi teşvik edecek, sanayi ile içiçe, belirli bir konuda uzmanlaşacak araştırma yapacak tematik üniversitelerin kurulması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Tancan Uysal, şunları söyledi:
PLANLAMA YAPAMIYOR
"YÖK bir darbe zihniyetinin ürünüdür. 19 üniversiteye ve 237 bin öğrenciye uygun olarak kurulmuş, maksimum 50 üniversiteye göre planlamasını yapmıştır. Ancak şu an üniversite sayısının 200'e, öğrenci sayısının 6 milyona yaklaşmasıyla YÖK, bu yükü kaldıramaz duruma gelmiştir. Web adresi yok.gov.tr olan YÖK, adı gibi bizim için 'yok'tur. Şu an üniversiteler, mevcut yapılanmasıyla bu ülkenin kaynaklarını iyi değerlendirememektedir. Bir dönem geliyor. Ülkede öğretmen açığı oluşuyor. YÖK'e bu talep iletiliyor. YÖK her üniversiteye eğitim fakültesi açıyor. Açık kapatılıyor. Ama YÖK hala eğitim fakültesi açmaya ve kontenjan artırmaya devam ediyor. Şimdi 300-400 bin öğretmen iş bekliyor. Aynı durum önümüzdeki yıllarda doktorlar, mühendisler, hemşireler için de geçerli olacak. Hemşireler atanamadıkları için sokaklara çıkacak. Halbuki bunun planlamasını yapmak çok kolay. Her yıl kaç öğretmene, hemşireye, doktora, avukata ihtiyacımız var Devlet İstatistik Enstitüsü bu rakamları çıkarabilir. Ama YÖK, böyle bir talepte bulunmuyor, koordinasyon sağlayamıyor.
VERGİLER BOŞA GİDİYOR
YÖK, ihtiyacı olan yere ihtiyacı olan fakülteyi açma kabiliyetini gösteremiyor. Planlama yapmadan, kişisel önerilerle sırf açılmış olmak için açılan fakülteler mevcut. Bu milletin vergilerini boşuna tüketmeye kimsenin hakkı yok. YÖK, başarı ya da başarısızlığının değerlendirilmesi için hesap verebilir bir kurum değil. Belirli dönemde dönüp halka mutlaka hesap vermelidir. Bu yüzden Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı kurulması gerekir. Dünyada birçok örneği mevcut. Böylece ülkenin ihtiyaçlarına göre üniversite yapılanmanızı gerçekleştirebilirsiniz. Kamunun kaynakları ve emekleri boşa gitmez."
UZMANLAŞMA ŞART
Üniversitelerin uzmanlaşmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Tancan Uysal, 2-3 bin nüfuslu tematik üniversiteler kurulması gerektiğini belirterek, "40-50 bin nüfuslu dev üniversite kampüslerinde bilim üretilememektedir. Rektör olarak üniversitenin güvenliğini sağlamakla uğraşmaktan bilimsel araştırmalara vakit bulamazsınız. Hindistan'da 8407, Amerika'da 5758 üniversite mevcut. Birçoğu da tematik üniversite. Hükümetimizin vizyoner yaklaşımıyla 12 yılda 100'den fazla üniversite açıldı. Güzel bir altyapı oluşturuldu. Ancak tüm üniversitelerimiz araştırma yapamamaktadır. Ülke ihtiyaçlarına cevap verememektedirler. Bu yüzden 2-3 bin nüfuslu belli bir alanda uzmanlaşmış tematik üniversiteler kurmalıyız. Üniversitelerimiz sanayicimize AR-GE desteği vermelidir. İsrail'den tohum ithal ediyoruz. Ülkemizde birçok ziraat fakültesi var. Ama kendi tohumumuzu üretmek için merkezi olarak planlanmış, akademik destekle herhangi bir çalışma yapamıyoruz. Güney Kore, Japonya, Hindistan, Çin üretimini bu şekilde artırdı. Sadece tohumculuk üzerine tematik bir üniversite açılabilir. Aliağa'da petro-kimya endüstrisi var. Hemen yanına kimya alanına yoğunlaşacak tematik bir üniversite açılabilir. Her şehrin, bölgenin üretim yapısına uygun tematik üniversiteler kurmalıyız. 2023 hedefleri doğrultusunda güçlü Türkiye, küresel markaları olan bir Türkiye için bu adımı atmalıyız" diye konuştu