Srebrinca’nın soykırım acısı Bornova’da dile geldi
Avrupa’nın ortasında Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 21 yıl önce yaşanan ve resmi rakamlara göre 8372 Bosnalı Müslüman’ın katledildiği soykırım kurbanları Bornova’da anıldı. Çamdibi’ndeki Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Anıtı önünde Bornova…
Duygusal anların yaşandığı törene; Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Türkiye Bosna-Hersek Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Emrah Özsan, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Srebrenica Anneleri Derneği Adına Yönetim Kurulu Üyeleri Ramiza Gurdiç, Pociç Enisa , Sadeta Katitsa, Halilbeyli Bosna-Hersek Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Celep, Srebrenica’da beş yıl araştırmalar yapan Aykut Taylan Varlı ve yüzlerce vatandaş katıldı.
Annelerimiz katliamı dünyaya kabul ettirdi
“Sözün bittiği yerdeyiz” diyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila şöyle konuştu: “Gerçekten Srebrenica’ya gittiğinizde burada yaşadıklarımızın hissettiklerimizin bin katını hissediyorsunuz. Avrupa’nın göbeğinde bunları yaşamak acı verici ve soykırımın ne denli büyük olduğunu bir kere daha görüyoruz. Azerbaycan’da Hocalı katliamında, Srebrenica’ da bu acıları yaşadık. Bugün ülkemiz de ateş içerisinde, her gün evlatlarımızı kaybediyoruz, analar ağlıyor. Ama kadınlarımız ve annelerimiz çok önemli role sahip. Srebrenica anneleri bu katliamı dünyaya kabul ettirdiler, dünyayı dize getirdiler bizim o annelerden ders almamız gerekiyor. Biz bu acıları unutmayacağız bunlardan ders çıkaracağız ve Büyük Atatürk’ün 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesine sahip çıkarak her zamankinden daha fazla barışı istemek zorundayız. Aziz vatanımıza ve şehitlerimize layık olabilmek için biz de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Halilbeyli Bosna-Hersek Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Celep, Srebrenica’nın Avrupa’nın ortrasında Müslüman bir toplumun yok edilme gayesi olduğuna dikkat çekerek, “Dünya İnsan Hakları Örgütleri bu katliamlar yapılırken neredeydi? Bizler niçin göç ettik? Bu zamana kadar 11 katliam yapıldı, 12’incisi Srebrenica. Srebrenica sembol oldu” dedi.
Srebrenica Anneleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramiza Gurdiç, iki oğlunu ve eşini kaybeden bir anne olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu gücü nasıl buluyorum? diye hala soruyorum kendime ve hala savaşıyorum. Size burada ‘kardeşlerim’ diyorum, çünkü siz burada Srebrenica’yı daha iyi koruyorsunuz ve sahip çıkıyorsunuz. Toprağınıza her zaman sahip çıkın. Bu organizasyonu düzenleyerek duyarlılığını gösteren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.
"Başkan Atila ile birlikte Srebrenica’daydık"
Türkiye Bosna-Hersek Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Emrah Özsan da geçen sene bugünlerde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile beraber Srebrenica’da olduklarını belirterek, “Geçen yıl katliamın 20’ınci yılıydı. Geçen sene büyük bir katılım vardı. Srebrenica’da olan katliam Bosna Hersek’in her yerinde oldu. Bu bir savaş değildi, planlı olarak o bölgede yaşayan Müslümanları bitirme hareketiydi. Bir çok katliam oldu ancak Srebrenica günümüze yakın zamanda olduğu için akıllarda kaldı.”