Srebrenitsa, Karşıyaka'da anıldı
Srebrenitsa katliamının 27. yılı nedeniyle Karşıyaka Belediyesi tarafından İnsan Hakları Anıtı’nda anma etkinliği gerçekleştirildi. Törende Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler tarafından dualar okundu.
Törende konuşma yapan Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şehoviç, Srebrenitsa’nın verdiği acının hala taze olduğunu belirtti. Yaşanan acılara rağmen gelecek kuşakların barış ve sevgi içinde büyümesi gerektiğini vurgulayan Şehoviç, “1995 senesinde maalesef o barış geç geldi, Srebrenitsa’da Temmuz ayında 8 bin 370 kişi birkaç günde katledildi. Sadece Srebrenitsa değildi, Bosna-Hersek’te 110 bin kişi hayatını kaybetti. Bu 110 bin kişinin yüzde 80’i Boşnak Müslüman’dır. Şu anda benim gibi Bosna-Hersek sınırları dışında 2 milyona yakın Bosna-Hersekliler bulunmaktadır. Hepimiz dağıldık ama dimdik ayaktayız. Bugün 11 Temmuz’da Srebrenitsa’da cenaze törenimiz var, her yıl yeni cenazeler bulunuyor. Aileler tek bir kemik parçasından yakınlarına ulaşıyor. Bu katliamın ne kadar büyük ve acımasız olduğunu görmek için yeterlidir. Srebrenitsa'yı ve Srebrenitsa ailelerini hiçbir zaman unutmayacağız. Çocuklarımızı kin, nefret ve intikam ile büyütmeyeceğiz; barış içinde yaşamayı öğreteceğiz” şeklinde konuştu.
Demokrasi ve barış mücadelesinin sürdüğünü vurgulayan Gazeteci, Şair Okan Yüksel konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Acıların, nedenlerinin vahşi ve kabul edilemez olduğunu tekrar dile getirmek isterim. Bosna-Hersek katliamı tarihte eşi ve benzeri görülemez bir vahşettir. Sevinmeliyiz ki; Karşıyaka’mızdan Ahmet Kemal Baysak gibi bir değer çıktı ve Bosna-Hersek’te barışa ulaşılması, zaferin ortaya çıkması adına önemli çalışmalar yaptı. Srebrenitsa’yı unutmayacağız; demokrasi için, barış için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kendi ülkemizi de kurda kuşa teslim etmeyeceğiz. Böyle bir anma töreninde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Tarihte yaşanmış böyle acı olayların hatırlanması ve bu olaylardan ders alınması gerektiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay konuşmasında şunları kaydetti: “İnsanın belki de ilk sıradaki hakkı yaşam hakkıdır. Bu anıtın önünde bugün Bosna Hersek’te kaybettiğimiz soydaşlarımızı anma nedenimiz, onların yaşam hakkının elinden alınmasıdır. Bunun çok zalimce, adaletsizce yapılmış olmasıdır. Tarihin yazması gereken en ağır soykırımlardan biridir. 11 Temmuz 1995’te başlayan, bir hafta kadar sürdüğü söylenen süreçte tamamen masum hiçbir silahı olmayan, savaşmayan insanları; kadın, çoluk, çocuk demeden vahşice katledip toplu mezarlara gömülmüştür. O gün yapılan soykırıma ne yazık ki, uluslararası toplumun da göz yumduğu aslında hepimizin hiçbir zaman unutmaması gereken, hatırlaması gereken bir gerçek. 8 bin 370 insan birkaç gün içerisinde orada katledildi ve her biri ayrı ayrı toplu mezarlara gömüldü. O mezarlığın tamamı halen bulunmuş değil. Bu sene kimlikleri tespit edilen 50 tane Boşnak, bugün defnedilecek. Ne acı ki halen binlerce Boşnak’ın kimlikleri tespit edilmeye çalışılıyor. Karşıyaka’mızın çok değerli belediye başkanı Ahmet Kemal Baysak’ın o günlerde orada yaşanan zulme karşı gösterdiği direnç, Boşnakların yanında yer almak için elinden geleni yapması bir kahramanlıktır. Onunla gurur duyuyoruz, mekanı cennet olsun diyoruz. Bir daha benzer olayların olmaması elbette ki en büyük dileğimiz; ‘Yurtta barış, dünyada barış.’ Biz barışa inanan insanlarız ama bize yönelen her türlü saldırıya karşı da her zaman güçlü ve dirençli olmamız hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında yaşayan tüm soydaşlarımıza, kardeşlerimize gerektiği zaman sahip çıkacak güce, sahip olmamızın ne kadar gerekli olduğunu bu olayla bir kez daha hatırlamalıyız. 27 yıl değil, 127 yıl, 527 yıl geçse de buna benzer haksızlıkları her zaman hatırlamalı, bunlardan ders çıkarılmalı ve geleceğe öyle hazırlanmalıyız.”
Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Ben o günlerde hayatını kaybetmiş, çok zalimce; açlığa, işkenceye her türlü saldırıya maruz kalmış, bugün halen yaralarını sarmaya çalışan ve bir taraftan halen tehdit altında yaşayan binlerce Boşnak kardeşimize; kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaşayanlara da onların kardeşi olduğumuzu, onların soydaşı olduğumuzu, ihtiyaç duydukları her zaman onların yanında olacağımızı buradan ifade etmek istiyorum. Asla yalnız kalmayacaklar yaşadıkları her türlü zorlukta her zaman yanlarında olacağız, bizler için çok değerliler, varlıklarının sonsuza kadar hak ettikleri değeri görerek devam etmesini diliyorum.”