Soyer: Çok kitaba ihtiyacımız var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 200 kitap bağışıyla başlattığı “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyasında bir haftada 3 bin kitap bağışlandı.
Yoğun ilgiye teşekkür eden Başkan Tunç Soyer, ilk etapta kurulacak 50 kütüphane için daha fazla kitaba ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayarak ilçe belediyelerine, meslek odalarına, sivil toplum örgütlerine ve okullara kampanyayı sahiplenerek büyütme çağrısı yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bilgiye erişimde fırsat eşitliği ilkesiyle başlattığı “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyasına İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Bir haftada kampanya kapsamında bağışlanan kitap sayısı 3 bine ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü ekipleri bağışlanan kitapların tasnifine başladı. Başkan Tunç Soyer İzmirlilerin yoğun ilgisine teşekkür ederek, “İzmirliler yine göğsümüzü kabarttı. Bir hafta gibi kısa bir sürede bu kadar kitabın toplanmış olması aydınlık geleceğe inancımızı perçinliyor ” dedi.
İlk etapta 50 mahalleye kütüphane kurmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Soyer, “Bunun için de çok daha fazla kitaba ihtiyacımız var. Özellikle kurumlarımızı kampanyayı sahiplenmeye ve büyütmeye çağırıyorum. İlçe belediyelerimizden çalışanlarını, meslek odalarımızdan ve sivil toplum kuruluşlarımızdan üyelerini, okullarımızdan öğrencilerini ve öğretmenlerini kampanyamıza destek vermek için teşvik etmelerini rica ediyorum” diye konuştu. Başkan Soyer 200 kitap bağışıyla kampanyanın ilk destekçisi olmuştu. İzmirlileri kampanyaya katılmaya çağıran Başkan Soyer, ziyaretçilerine de şöyle seslenmişti: “Lütfen bana çiçek ve hediye yerine kampanyamız için kitap getirin.”
Kampanyaya nasıl destek olunabilir? İzmirliler kampanyaya birinci el ve ikinci el kitapla destek olabiliyor. Ancak kampanya kapsamında ansiklopedi kabul edilmiyor. Bağışçıların yıpranmamış, yırtılmamış ve okunabilir kitaplarını, üzerine “Her Mahalleye Bir Kütüphane” yazılı bir koliye koyarak şu noktalara bırakılması isteniyor: Kent Kütüphanesi, Alsancak Şato Kütüphanesi, Konak Tarihi Havagazı Fabrikası Araştırma Kütüphanesi, Alsancak Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi, Buca Güzelbahçe Kütüphanesi, Güzelbahçe Işılay Saygın Kütüphanesi, Buca Sasalı Tarım Geliştirme Merkezi Kütüphanesi, Çiğli Vapur Kütüphaneleri: Ahmet Piriştina Arabalı Vapuru, Fethi Sekin Arabalı Vapuru ve Uğur Mumcu Arabalı Vapuru Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi, Konak Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti, Bornova Yasemin Kafe, Bostanlı Karşıyaka Eşrefpaşa Polikliniği Balçova İZSU binası
Kütüphaneler Müdürlüğü’nden muhtarlara eğitim İZBETON ilk etapta Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Güzelbahçe, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak ve Narlıdere’deki muhtarlıklara kütüphane kuracak. Kampanya kapsamında toplanan kitaplar İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Müdürlüğü tarafından tasnif edilecek, temizlenecek ve İZBETON tarafından kurulan muhtarlık kütüphanelerine gönderilecek. Kütüphaneler Müdürlüğü ise muhtarlara kitap tasnif etme, dizilim, ödünç verme ve kütüphane yönetmekle ilgili temel konularda eğitim verecek.
İZBETON muhtarlıklarda çalışma yürütüyor “Her Mahalleye Bir Kütüphane” projesi kapsamında İzmirli muhtarları projeye dair bilgilendirmişti. Projeden faydalanmak isteyen muhtarlar, kütüphane taleplerini İZBETON’a iletmişti. İZBETON ekipleri kütüphane yapılacak alanın uygunluğu, muhtarlığın mahalledeki konumu, bütün mahalleye hizmet edip edemeyeceği gibi kriterleri göz önüne alarak muhtarlıkları incelemişti. Uygun bulunan muhtarlıklarda çalışmalar başlatılmıştı.