Soğuk algınlığının sebebi soğuk değil

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ümit Filiz, insanların kışın soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara soğuktan değil, aşırı stres, hijyen kurallarına (el yıkama vb) dikkat edilmemesi, istirahat edilmemesi nedenleriyle yakalandıklarını…

Karşıyaka Haber

İzmir’deki Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Ümit Filiz, kışın soğuktan hastalanıldığı konusunda yanlış bir algının olduğuna dikkat çekerek,  “Vücudumuz üşüdüğü  için hasta olmuyoruz. Sıcak soğuk farklılıkları tabi ki bağışıklık sistemini etkiliyor. Aşırı soğuk su tüketimi soğuk ortamda kalırsak bu bir hastalık sebebidir. Ancak iyi giyinmiş birinin soğuk havada hasta olması gibi bir durum yoktur. Soğuk ortamlarda virüs ve mikroplar daha zor yaşıyorlar. Bu yüzden gemi ve ameliyathane ortamları soğuk oluyor. Soğuğun bu anlamda aslında koruyuculuğu var.  Kar olan yerde mikrop da üremez” dedi.

AVUÇ İÇİNE HAPŞIRMAYIN

İnsanların kışın hastalanmasına yol açan bir çok etken bulunduğunu vurgulayan Dr. Filiz, “Havalandırma sistemleri, beslenme bozuklukları, aşırı stres, hasta kişilerle yoğun temas nedeniyle hastalanıyoruz. Kışın iyi havalandırılmamış ortamlarda kalıyoruz. Toplu taşıma araçlarında hasta kişiler kendilerini izole etmiyor. Bu iki sebep yüzünden hastalanabiliyoruz. Ayrıca el hijyenine yeterince dikkat etmediğimiz için hasta oluyoruz” diye konuştu.

Hapşırdığımızda insanların çoğunluğunun avuç içi ile ağzını kapattığına dikkat çeken Dr. Filiz, “Avuç içine değil, kola hapşırmayı öneriyoruz. Çünkü elimizle daha sonra ya tokalaşıyoruz ya da bir yerlere dokunuyoruz. Hapşırmanın ve burnun çok aktığı zamanlarda, hem erişkin hem de çocuklar için istirihat öneriyoruz. İşverenin de, diğer işçilerin de hasta olmasını engellemek amacıyla hasta çalışanına izin vermesi gerekiyor” diye konuştu.