Satsuma ihracatında Rusya sevinci
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden Sonbahar aylarının vazgeçilmezi, vitamin deposu, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal ilaç satsuma mandalina da, 2016/17 ihracat sezonu 14 Ekim 2016 tarihinde başlıyor.
Satsuma mandalina ihracatı başlarken Rusya ile Türkiye’nin arasındaki buzların erimesi ve iki ülke arasında anlaşma imzalanması satsuma mandalina üreticileri ve ihracatçılarında bayram havası estirdi.
Satsuma ihracatının başlamasına sayılı günler kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi anlaşmanın kısa sürede hayata geçmesi halinde satsuma mandalina ihracatına ivme kazandıracağını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, “500 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı için Rusya pazarına tekrar kavuştuk. Rusya ile anlaşma sonrasında kayıplarımızı telafi etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin satsuma mandalina ihracatından geçtiğimiz yıllarda 180-190 milyon dolar gelir elde ederken, 2015 yılında Rusya ile yaşanan krizin de etkisiyle yüzde 25’lik düşüşle 181 milyon dolardan 136 milyon dolara gerilediğine vurgu yapan Seyyar, Rusya ile anlaşma sonrasında bu sezon 200 milyon doları aşmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Üretici emeğinin karşılığını alacak
Bu yıl Ege Bölgesi satsuma mandalina rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla olduğunu ve kalitesinin çok iyi olduğunu vurgulayan Seyyar şöyle konuştu; “Rusya ile anlaşma kısa sürede hayata geçer ve bu sezona yetişirse narenciye üreticilerinin üzerindeki kara bulutları dağıtacak. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alacağı bir sezon olacağına inanıyor ve meyve bahçelerini iyi bakmalarını istiyoruz.”
Türkiye, 2015/16 sezonunda 136 milyon 865 bin dolarlık satsuma mandalina ihracatı gerçekleştirmişti. Rusya 71 milyon 91 bin dolarla ilk sırada yer alırken, Ukrayna 27 milyon 202 bin dolarla ikinci, Irak ise 13 milyon 171 bin dolarla üçüncü ülke oldu.
Döviz kurlarının seviyesinin ihracatçı açısından rekabet edilebilir konumda olduğuna işaret eden Seyyar sözlerini şöyle tamamladı; “Bu sezon hem kaliteli, hem de bol bir rekoltemiz var, en büyük ihracat pazarımızdaki krizi aştık. Başarılı bir sezon için tüm şartlar oluşmuş durumda. Tüm üreticilerimize ve ihracatçılarımıza başarılı bir sezon diliyorum.”