Prof. Kuruoğlu: Dil ve konuşma bozuklukları terapileri birbirinden çok farklı

İzmir Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve Karşıyaka Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından öğretmen ve veliler için “Özel Gereksinimli Bireylerde Dil ve Konuşma Bozuklukları” semineri düzenlendi.

Karşıyaka Haber

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Dilbilim Bölümü öğretim görevlileri Dr. Ayşegül Özcan Vural ve Dr. Eda Can tarafından verilen seminere; İzmir Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve Karşıyaka Özel Eğitim Meslek Okulu, Safiye Nadir Özel Eğitim Uygulama Merkezinden 190 öğretmen, 50 ye yakın veli, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Furtana, Okul Müdür vekili Fidangül Sürekli katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu yaptığı konuşmada; Dil ve konuşma arasındaki temel farklılıklar ve bu farklılıklardan yola çıkarak dil ve konuşma bozukluklarında uygulanacak terapilerin de birbirinden çok farklı olması gerektiğinin önemine değindi.

2019 yılı içinde eğitim verilmesi hedeflendi

Prof Kuruoğlu, “Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünün 2018 yılında YÖK Yürütme Kurulu Kararı ile açıldığını, bölümün kurulma aşamasında olduğunu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Osman Yılmaz’ın önderliğinde 2019 yılı içinde alt yapı hazırlıklarını tamamlayarak, dil ve konuşma bozuklukları olan bireylere hizmet vermeye başlamayı planlandığını belirterek, “Bölümümüze öğrenci almak için de hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Prof. Kuruoğlu konuşmasında, çocukların geç konuşması, hiç konuşmaması veya bozuk konuşmasının nedenlerini açıkladı. Dil ve konuşma arasındaki temel farklılıklar ve bu farklılıklardan yola çıkarak dil ve konuşma bozukluklarında uygulanacak terapilerin de birbirinden çok farklı olması gerektiğinin önemini vurguladı. Dil ve konuşma terapistinin ve gerektiğinde konu ile ilgili diğer uzmanların desteği ile doğru ve zamanında tespit edilen dil ve konuşma bozukluğunun, uygulanacak doğru terapi yöntemleri ile tamamen ortadan kaldırılabilmesi veya azaltılabilmesinin mümkün olduğu üzerinde durdu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Dilbilim Bölümü öğretim görevlisi Dr. Ayşegül Özcan Vural ise Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu ve Mental Retardasyon vakalarında görülen dil ve konuşma bozuklukları hakkındaki konuşmasında; bu bozuklukların bireylerin çevresiyle iletişiminden akademik başarılarına kadar tüm yaşantılarını etkilediğini, erken ve doğru müdahalenin dil ve konuşma terapisinde oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ailelere ve eğitmenlere dil ve konuşma bozukluklarındaki dilsel sapmalar ve terapi hakkında önerilerde bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Dilbilim Bölümü öğretim görevlisi Dr. Eda Can da "Özel Gereksinimli Bireylerde Dil ve Konuşma Değerlendirmesi" ile ilgili konuşmasında her çocuğun özel olduğunu ve eğitimin, çocukların bireysel özellikleri dikkate alındığında daha verimli hale geldiğini belirtti. Ayrıca dil ve konuşma gelişiminin değerlendirilmesinde dil testlerinin kullanılmasının çocukların alıcı veya ifade edici dil gelişiminde bir gerilik veya bozukluk olup olmadığının tespiti ve erken müdahale açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

“Her çocuk bizim için özel”

Çocuklar ile iletişim kurmanın önemine değinen Okul Müdür Vekili Fidangül Sürekli, Okulda dil ve konuşma bozukluğu 47 öğrencilerinin bulunduğunu, öğretmen ve veliler için “Özel Gereksinimli Bireylerde Dil ve Konuşma Bozuklukları” semineri düzenlediklerini, her çocuğun kendileri için özel olduğunu  belirterek, davetlerini kırmayarak okula gelen Prof. Dr. Kuruoğlu, Dr. Vural ve Dr. Can’a teşekkür etti.

Seminer sonunda öğretmen ve velilerden gelen sorular cevaplandırıldı. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Furtana tarafından Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, Dr. Vural ve Dr. Can’a teşekkür belgesi ve birer demet çiçek takdim edildi.

Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz