Pınar Enstitüsü'nden Tire'de süt eğitimi
Pınar Enstitüsü öncülüğünde yürütülen “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesinin üçüncü etabı 18 Kasım 2015 tarihinde Tire’de başladı. Tire bölgesinde 1000’den fazla üreticiye hayvan beslenmesi ve bakımı ile sağlıklı süt üretimi…
Pınar Enstitüsü öncülüğünde, çiğ süt üreticilerinin hayvan sağlığı, hayvan beslenmesi, hijyen ve sanitasyon konularında eğitilmesi amacıyla gerçekleştirilen “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesinin üçüncüsü Tire’de başladı. Proje kapsamında Tire bölgesinde 1000’den fazla süt üreticisine eğitim verilecek. Tire bölgesi eğitimlerinin tamamlanmasıyla birlikte 5 binden fazla üretici eğitim almış olacak.
İlk olarak 21 Mayıs 2014 tarihinde Muğla Milas’ta 2.600 süt üreticisinin katılımıyla başlayan ‘’Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesi, Eskişehir’de 1400 süt üreticisinin katılımıyla devam etti. Pınar Enstitüsü’nün yürütücülüğünde İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tire Süt Kooperatifi’nin yanı sıra Pınar Süt ve Çamlı Yem Besicilik işbirliğiyle Tire’ye taşındı. Projeye aynı zamanda Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi de destek veriyor.
İdil Yiğitbaşı: ‘’Tüm sektöre örnek olduk”
Tire’de düzenlenen sertifika töreninde konuşan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Pınar Süt, 1973 yılından bu yana İzmir’de bulunduğu bölgeyi kalkındıran, harekete geçiren ve refah yaratan bir iş modeli ortaya koydu. Bu model sayesinde, İzmir bugün süt üretiminin başkenti oldu. İlerleyen yıllarda biz bu modeli Eskişehir’e taşıdık ve benzer bir ekonomik etki bu bölgede de gerçekleşti. Bu modelle tüm sektöre örnek oluşturduk. “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesi ile bölgedeki tüm üreticilere sürdürülebilir bir iş modelini öğreteceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmasında üreticilerin süt üretimindeki önemini vurgulayan Yiğitbaşı “Süt üreticilerimizin toplumumuzun sağlıklı gelişmesinde çok önemli bir rolü var. Sağlıklı ürünler için öncelikle kaliteli hammaddeye ihtiyacımız var. Üreticilerimizin bilgi ve tecrübesini arttırmak en büyük hedefimiz. Sütümüz onların ellerinde değer kazanıyor. Ayrıca, “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” adını verdiğimiz bu eğitimlerimizde %70’den fazla kadın üreticimize sertifika vermek bizim için son derece anlamlı ve mutluluk verici” dedi.
Törende çiğ süt eğitimlerinin önemine değinen Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, “Süt, doğası gereği mucizevi bir ürün. Yüzbinlerce insan bu işten geçimini sağlıyor. Çiğ süt üretimi ülkemizde hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlarken, aynı zamanda hem halkımızın yeterli ve dengeli beslenmesine destek oluyor, hem de üreticilerimizin yaşam kalitesini arttırarak, refahın tabana yayılmasını sağlıyor. Çiğ süt üretiminden bu faydaları elde etmenin yolu ise “bilinçli üretim”den geçiyor. Hammadde kalitesinin artması ve oluşacak maliyet iyileştirmeleri sayesinde sektörün ihracat yapma şansı da artacak. Bu eğitimlerin ortaya koyacağı sonuçlar hepimize önemli değerler sağlayacak” dedi.
Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Emil, süt ve süt ürünlerinin bütün yaş gruplarının beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Dilek Emil; “En kaliteli sütü elde etmek için önce hayvanlarımızın sağlıklı olması, doğru beslenmesi, yetiştiricilerimizin de hijyen ve sanitasyon konularında bilinçli olması gerekiyor. Pınar Enstitüsü öncülüğünde yürütülen “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesi de çiğ süt üreticilerinin hayvan sağlığı, hayvan beslenmesi, hijyen ve sanitasyon konularında eğitilmesini amaçlıyor. Amacımız, bilinçli çiğ süt üretimini sağlayarak, hem üreticilere hem de tüketicilere katkı sunmak… Bir diğer deyişle, sütümüzün kalitesini ve geleceğini güvence altına alıyoruz. Önce Milas, sonra Eskişehir, şimdi de Tire’deki yetiştiricilerimizin eğitim programına gösterdikleri ilgi, bizi son derece mutlu etti ve gelecek adına ümit verdi” şeklinde konuştu.
Projeye destek veren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de “Tire’nin geçimi hayvancılıktan sağlanıyor. 40 yıl öncesinden başlayarak bu bölgede hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunan Selçuk Yaşar Bey’e teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Sertifika törenine katılan Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer de “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesinin süt sektörü açısından olduğu kadar bölge ve Türk ekonomisi için de büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Yaşar Holding ve Pınar Enstitüsü’ne katkılarından dolayı teşekkür etti.
Pınar Enstitüsü, sağlıklı beslenme bilinci kazandırmak için toplumun hizmetinde…
Pınar Enstitüsü, gıda, sağlık ve beslenme konularında toplumu bilinçlendirmek ve kaliteli yaşam farkındalığı yaratmak amacıyla bilimsel projelere destek vermek ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak misyonuyla çalışmalarını sürdürüyor.
Güvenilir bir referans noktası olmayı amaçlayan Pınar Enstitüsü, toplumun sağlıklı beslenen bireylerden oluşmasına katkı sunmayı da hedefliyor.