Pankreas ve Böbreği aşırı zorlamak diyabet hastalığını tetikliyor
14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Ege Ajans’a açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kampüs Polikliniği Dahiliye Uzmanı Dr. Hulusi Sam diyabet, diyabetin tedavisi, diyabetten korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.
Uzman Dr. Sam “ Diabet, pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalık. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda sinir, göz, kalp, böbrek vs zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur” diye konuştu
Diyabet hastalığının halk dilinde şeker hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Uzman Dr. Sam “Bu hastalığın nedeninin tüketilen rafine şeker, karbonhidrat ve yağların kullanılışını ayarlayan insülin hormonunun yetersiz salgılanması veya salgılanmamasıyla vücutta oluşan düzensizliklerin bir süre sonra karaciğer ve pankreas tarafından düzenlenememesiyle oluşan hastalıktır. Şeker hastalığının iki türü vardır ve hastalık temel olarak iki türe ayrılır. Vücudun insülin üretmediği hastalarda birinci tür; vücudun az veya yetersiz insülin ürettiği durumlarda ise ikinci tür şeker hastalığı görülür” dedi.
Türkiye’de de dünya genelinde olduğu gibi insülin yetmezliğinin sebep olduğu tip 2 diyabetinde artışların olduğunu ifade eden Uzman Dr. Sam; “Halk arasında bir söz vardır. ‘İşleyen demir ışıldar’ diye fakat bu durum bu sözle çelişir. Siz bir organı ne kadar çok kullanırsanız daha çok yıpranır ve yorulur. Eğer siz doğru beslenmeyip karaciğeri, insülin deposu olan pankreası daha çok çalıştırırsanız bu organların erken dönemde iflas etmesini sağlarsınız. O zaman yetersizlikler başlar. İşleyen demir ışıldar fakat işleyen organ çok yorulur ve etkinliğini kaybetmeye başlar. Organları çalıştırmak kas ve kalp acısından önemlidir. Onun dışında yiyecek, beslenme ve alkol tüketerek karaciğer, pankreas ve böbrek gibi organları aşırı tüketimle zorlamak onların erken iflasına yol açar” diye konuştu. Uzman Dr. Sam “İşlenmiş ve fabrika üretimi gıdaların çoğunda yüksek derecede şeker ve karbonhidrat vardır. Bunların az tüketimi bile kan şekerini yükseltir. İnsülin aniden yükseliyor bu ani yükselişler doğal olmadığı için yıllar sonra bu yükselişlerde denge sağlanamıyor ve seker hastalığı ortaya çıkıyor. Şeker hastalığından en çok gözler etkileniyor. Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabet tedavisi, sağlıklı beslenme, insülin tedavisi ve egzersiz ile sağlanabilmektedir. Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir” dedi.