Özgener: İzmir için ses getirecek 2 projemiz var

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın teknoloji girişimcileri için 1,1 milyar lira kaynaklı 5 fon ayrıldığını açıklamasının sevindirici olduğunu ve bu fonlardan…

Karşıyaka Haber

Girişimciliğin son dönemde tüm dünyada yükselişte olduğunu ifade eden Özgener “İzmir Ticaret Odası olarak, İzmir’in İnovasyon ve Girişimcilik Kentine Dönüşümünü hedef olarak belirledik. Bu hedef kapsamında da İzQ Girişimcilik Merkezi ve İnovasyon Merkezi gibi oldukça ses getirecek iki büyük projeyi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Girişim Sermayesi Destekleme Programı” kapsamında ekosistemimize dahil olacak 5 yeni fon için 1,1 milyar liralık   kaynak sağlanacağını açıkladı. Bakan Varank, bu kaynakla önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemizde 148 teknoloji tabanlı girişime yatırım yapılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bakan Varank’ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, şöyle konuştu:

“Söz konusu 5 fona 12 farklı üniversiteden transfer ofisleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri katılacak. Bu kuruluşların fonlara katılım paylarının yüzde 50'sine kadarı TÜBİTAK tarafından hibe olarak desteklenecek. Kurulacak fonlara Hazine ve Maliye Bakanlığı, 9 teknoloji geliştirme bölgesi ve 3 teknoloji transfer ofisinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından yatırımcılar katılacak. Bu kapsamda, 5 Fondan bir tanesi olan Diffusin Capital Partners II SCSP’de, İzmir’deki teknoparklardan bir tanesi olan Ege Teknopark A.Ş.’nin de ortak olması bizi gururlandırdı. Bu 148 girişim içerisinden ülkemizi tüm dünyada tanıtacak bir fikir neden çıkmasın. Girişimcilerimize güvenimiz sonsuz, onların finansal anlamda desteklenmesi için Hükümetimizin almış olduğu kararları sonuna kadar destekliyoruz. Rekabet, artık küresel düzeyde. Bu sert rekabet ortamında girişimcilerimiz için yaratılacak sermaye büyük önem taşıyor. Dünyada girişim sermayesi yatırımları geçen yıl 251 milyar doları aşarken, Türkiye'de 59 milyon dolar seviyesinde kaldı. Ülkemizde çok fazla etkisini göremediğimiz girişim sermayesi fonlarının, Hükümetimizin hayata geçirdiği destekler ile canlanacağına ve 148 erken aşama teknoloji tabanlı girişime can suyu olacağına yürekten inanıyoruz”.

Girişimcilik olgusunun dünya çapında son dönemde pek çok platformda gündeme geldiğini ve girişimcilerin ülke ekonomilerinin katma değerli ürün üretimlerini sırtladıklarını vurgulayan Özgener, bu kapsamda İZTO olarak 2 büyük projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Özgener şöyle konuştu: “Katma değerli ürün ya da hizmet üretmek için dijitalleşme, inovasyon, girişimcilik, teknoloji, Endüstri 4.0 gibi kavramların ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu kapsamda biz de Oda olarak “İzmir’in İnovasyon ve Girişimcilik Kentine Dönüşümü” hedefini belirledik. Temel amacımız inovasyon ve girişimcilik alanlarında İzmir’i marka kent yapmak. Belirlediğimiz bu vizyon kapsamında hayata geçirmeyi planlandığımız oldukça ses getirecek 2 önemli projemiz var. İzQ Girişimcilik Merkezi ve İnovasyon Merkezi. İzQ Girişimcilik Merkezi’nde, yeni start-up, başarılı iş fikrine sahip girişimcileri hedef alacağız, mentorluk, ticarileşme, şirketleşme, büyüme ve uluslararası pazarlara açılma, iş planı hazırlama, teşvikler konusunda bilgilendirme, melek yatırım ağları ile buluşturma konularında çalışmalar yürütüleceğiz. İnovasyon Merkezimizde ise, uluslararası inovasyon ağlarında yer alan şirketler faaliyet gösterecek, büyük şirketlerin sorunlarına girişimcilerin projeleri ile çözümler üretilmesi modeli hayata geçirilecek, akademisyenlerin iş dünyası ile ortak projeler geliştirmelerine aracılık edilecek, FabLab ile tasarım fikirlerinin prototipe ve somut ürünlere dönüşmesi için uygun ortamlar sunacağız”.