Öğretmenler hayat kurtarmayı öğrendi

Karşıyaka’da öğretmenler, Karşıyaka Sağlıklı Yaşam Kulübü çalışma programı kapsamında ilk yardım ile hayat kurtarmayı öğreniyor.

Karşıyaka Haber

Karşıyaka’da dört yıl önce İlçe Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan “Sağlıklı Yaşam Kulüpleri”nin Türkiye’de ilk olduğu 40 bine yakın öğretmen ve öğrenciden oluşan üyesi bulunduğu ve geçen yıl bine yakın etkinlik gerçekleştirdiği belirtildi.

Karşıyaka Özel Eğitim ve Karşıyaka İş Uyulama Merkezindeki öğretmenlere Karşıyaka Sağlık Müdürlüğü tarafından ilk yardımda hayat kurtarma semineri Dr. Zeynep Sofuoğlu tarafından verildi.

Okulun konferans salonunda iki gün süren seminerde öğretmenlerin olası kazalarda yaralananlara ilk müdahale ve hayat kurtarma yöntemleri uygulamalı anlatıldı.

Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yıldıray Çığırgil, İlçe Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Nesrin Gedik, Karşıyaka Özel Eğitim ve Karşıyaka İş Uyulama Merkezi Müdürü Hüseyin Güneş, Müdür yardımcısı Fidan Gül Sürekli, Dr. Zeynep Sofuoğlu, sağlık personeli, 70’e yakın öğretmen katıldı.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yıldıray Çığırgil seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ilk yardımın önemine değindi. Dr. Çığırgil konuşmasında şunları söyledi.

İLK YARDIMDA NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİLMEK KADAR NE YAPMAMAMIZ GEREKTİĞİNİ DE BİLMEK ÇOK ÖNEMLİDİR

“İlk yardımda ne yapmamız gerektiği kadar neyi yapmamamız gerektiğini öğreneceğiz burada. Bu şekilde bu eğitimler devam edince artık karga tulumba kimse götürülmeyecek. Niye ? Artık bilinçli bir neslimiz geliyor arkadan. Biz bu eğitimleri ana sınıflarında, kreşlerde ve ilköğretim okullarında veriyoruz. Çocuklar artık çoğu şeyleri biliyor. Bu eğitimlerin faydasını göreceğiz. Hep dua ediyoruz “inşallah başımıza kötü bir kaza gelmez” ama maalesef bize her gün yüzlercesi geliyor. Bakın acil servislerimiz günlük nereden bakarsanız vaka sayımız 600 dür ve bunun çoğunluğu yaralanmadır. Ev kazasıdır. Evden hastaneye kadar olan esnada sizin yapacağınız çok basit bir iki müdahale belki de o kişinin hayatını kurtaracaktır. Bir insanın başını yana çevirmek bile o insanın belki de hayatını kurtarmasına vesile olabilirsiniz. Hiç unutmayalım. Çok basit hani diyoruz ya dili geriye kaçtı tıkadı, bunun tek bir yöntemi var, başını çevirmek yeterlidir.”

İlk yardımın, güvenliği sağlamakla başladığına değinen Dr. Çığırgil, ilk yardım aşamalarını şöyle sıraladı. “Bilincin kontrol edilmesi, yardım isteme, havayolunu açma, solunumu kontrol etme, 112 yı arama, kalp masajı ve solunum verilmesi”

Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz