Noyanbey Fasulye Çeşidi, İzmirli Üreticilerin Güvenini Kazandı
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yapılan demonstrasyonlar sonucunda " Noyanbey " isimli fasulye çeşidi üreticilerin güvenini kazandı. Ege Tarımsal Araştırma…
2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından "Sürdürülebilir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar" sloganıyla “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edilmesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı faaliyetlerine başladı. Yapılan ilk çalışmalarda, bakliyatların faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretim ve ticaretini arttırmak, gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri teşvik etmek amaçlanıyor.
2016 “Uluslararası Bakliyat Yılı” için 2014 yılında başlayan ilk tespit çalışmalarında İzmir’de bakliyat üretiminde sertifikalı tohumluk kullanımının çok az olduğunun belirlenmesiyle faaliyetlerinin de yönünü belirleyen Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi, bakliyat üretim alanlarını arttırarak bölgeye uygun sertifikalı yerli tohumları tanıtmak amacıyla demonstrasyonlar çalışmaları yapmayı kararlaştırdı.
Müdürlüğe bağlı uzman teknik elemanlar 2014-2015 yıllarında bakla, nohut ve fasulye çeşitleriyle demonstrasyon çalışmaları yaparak sonuçları belirledi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş tohumlar kullanılarak yapılan çalışmalardan biri de Noyanbey çeşidi fasulye üzerinde oldu.
Demonstrasyon çalışmaları Foça Gerenköy’ de 2, Aliağa Çaltıdere’ de 1 ve Bergama Zeytindağ’ da 1 olmak üzere toplam 4 çiftçi ile gerçekleştirildi. 2015 Kasım ayı sonunda hasat edilen ürünlerin depoda kuruma süreleri de tamamlandıktan sonra ürünler satışa sunuldu.
Özellikle Gerenköy’de ve Çaltıdere’de 300 kg/da verime kadar ulaşan çeşidin beğeni kazanmasıyla çiftçiler tohumluklarını şimdiden sipariş etmeye başladı. Orta irilikte daneye sahip Noyanbey kuru fasülyesi, lezzeti dolayısıyla lokantacılar tarafından özellikle tercih ediliyor.
İzmir’de 2016 yılı içerisinde farklı etkinliklerle “Uluslararası Bakliyat Yılı” çalışmaları devam edecek.