Narlıdere'de kadın ve siyaset konuşuldu

Narlıdere Belediyesi, Türkiye’de kadınlara siyasi haklarının verilmesinin 90’ıncı yılında Kadın ve Siyaset Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen panelde konuşmacılar, ‘eşit temsiliyet’in önemine dikkat çekti.

Karşıyaka Haber

Narlıdere Belediyesi, Türkiye’de kadınlara siyasi haklarının verilmesinin 90’ıncı yılında Kadın ve Siyaset Paneli’ne ev sahipliği yaptı. 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Narlıdere Belediyesi Meclis Üyeleri Meltem Sönmez ve Gülten Anıl Deviren, ile Narlı Mahallesi Muhtarı Neval Emir’in konuşmacı olduğu panel, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesini sağlayacak düzenlemeler ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaların değerlendirildiği panelde, “eşit temsiliyet” vurgusu yapıldı.

Panel, Moderatör Avukat Ferda Demirbaş’ın, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934’ten günümüze uzanan süreçte, Türkiye’de kadınların siyasete katılımı konusunda yaşanan tabloyu özetlemesi ile başladı. Demirbaş, Türkiye’de kadınların dünyadaki pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde etmesine rağmen geçen zamanda kadınların siyasette yeteri kadar yer alamadığını vurguladı.

“1934’TEN BU YANA EŞİTLİK SAĞLANAMADI” Kadın ve Siyaset Paneli’nde söz alan 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Türk Kadının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde, 1934 yılında seçme seçilme hakkını kazandığını ifade ederek, “Şu anda ne yerel yönetimlerde ne de parlamentoda eşitlik sağlanabilmiş değil. Siyasette ve diğer alanlarda eşitliğin sağlanabilmesi için laik, demokratik, bilimsel eğitime ihtiyaç vardır. Çünkü eşitlik ancak fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bireylerle sağlanır. Hepimizin görevi, Cumhuriyete Atatürk devrim ve ilkelerine sahip çıkmaktır” dedi.

“EKONOMİK TEMSİLİYET DE ÖNEMLİ” Narlıdere Belediyesi Meclis Üyesi Gülten Anıl Deviren ise 90 yıl önce Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin de önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. Deviren, “Ancak günümüze baktığımızda, seçilmiş bir kadın olarak şunu görüyorum;  ekonomik olarak ayakları üzerinde duran kadın, siyasette var olabiliyor. Bu nedenle ekonomik alandaki temsilimizin en az siyasi alandaki temsilimiz kadar önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“ERİL DİL BÜYÜK SORUN” Bir diğer Belediye Meclis Üyesi Meltem Sönmez ise, “Ev işi sorumlulukları, ekonomik bağımlılık, çocuk bakımı gibi konular kadınların siyasi hayatta rol almalarına engel teşkil ediyor. Oysaki kadınların siyasette daha çok ve daha aktif yer alması toplumsal kalkınma için de büyük önem arz ediyor. Biz 90 yıl önce dünyadaki pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan bir ülkenin kadınlarıyız. Ancak şu anki tabloda toplumsal cinsiyet eşitliği yerine toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıyayız. Bu konuda en önemli sorunlardan biri de eril dil… Bu engelleri aşmak için bireysel mücadele ne yazık ki yeterli değil, toplumsal bir mücadeleye ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“EŞİT TEMSİLİYETTEN UZAKTAYIZ” Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle Türkiye’nin kadın hakları konusunda tarihsel bir adım attığını ifade eden Narlı Mahalle Muhtarı Neval Emir ise, “Ancak ne yazık ki günümüzde kadınların siyasette ve karar alma mekanizmalarındaki temsili çok azdır. Kadın bir muhtar olarak üzülerek söylüyorum ki; 2024 yılı verilerine göre Türkiye’de genelinde 50 bin 249 muhtar var iken kadın muhtar sayısı 2 bin 150’dir. Bu rakam eşit temsilden çok uzaktır” açıklamasında bulundu.

Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi tarafından, yoğun bir katılımla gerçekleştirilen panel, sanatçı Derya Eroğlu’nun müzik dinletisi ile son buldu.