Murat Bakan, Danıştay kararının neden uygulanmadığını sordu

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya 2014 yılında atanan bin 709 Şube Müdürü’nün atama işleminin yürütmesini durduran Danıştay’ın kararının neden uygulanmadığını sordu.

Karşıyaka Haber

Milli Eğitim Bakanlığı, 2014 yılında atanan bin 709 Şube Müdürü’nün atama işlemini hem Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bulan hem de ilgili yönetmeliğin atamadan önce değişen hükmünün yürütülmesini durduran Danıştay’ın kararını uygulamıyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya 2014 yılında atanan bin 709 Şube Müdürü’nün atama işlemin yürütmesini durduran Danıştay’ın kararının neden uygulanmadığını sordu.

YAKLAŞIK 6 BİN KİŞİ MAĞDUR

Milli Eğitim Bakanlığı, MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü atamaları için ÖSYM kanalıyla yaptığı yazılı sınavdan sonra başarılı olan yaklaşık 5 bin 900 kişiyi mülakattan da geçirerek, 16 Nisan 2014 tarihinde şube müdürlüğü atamalarını gerçekleştirmişti.

Danıştay, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin sadece mülakatla atama yapılabilmesini öngören hükmünün yürütmesini 6 Mart 2014 tarihinde durdurmuştu.

Atamalar gerçekleşmeden yaklaşık 40 gün önce yapılan atamalara dayanak olan hükmü Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bularak durduran Danıştay, Yönetmeliğin sadece sözlü ile alım yapılması hükmünün yürütmesini de durdurmuştu.

Danıştay’ın sadece sözlüyle yapılan bin 709 atama işlemini kesin olarak iptal etmesine rağmen, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararlarının sadece yönetmeliğe geldiğini, atamalarla ilgili herhangi bir iptal kararı verilmediğini savunan Milli Eğitim Bakanlığı, 5 bin 900 kişiyi mağdur etti. Bakan, binlerce kişi hukuki mücadelesini sürdürüp mahkemelerde sonuç elde etse de kararları uygulamayan Milli Eğitim Bakanlığı’na, konuyla ilgili soru önergesi verdi

BAKANLIK KANUNLARA UYGUN HAREKET EDECEK Mİ?

Bakan, verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, “Bakanlık, Anayasa'nın 138. maddesindeki, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez’ ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. Maddesindeki, ‘Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez’ hükümlerine uygun hareket ederek, gerekli atama iptallerini gerçekleştirecek midir?” diye sordu.

Atanan ve atanamayan 5 bin 900 şube müdürü adayının mağduriyetini ifade eden Bakan, “Milli Eğitim Bakanlığı, mahkeme kararlarının gereklerini yerine getirip, bin 709 şube müdürü atamasını iptal ederek, yayınlamış olduğu ‘görevde yükselme yönetmeliğine’ göre boş bulunan Şube Müdürlüğü kadrolarını sınavı kazanan şube müdürlerine açacak mıdır? Yeniden tercihler alınarak atamaları yenilenecek midir?” sorularını yöneltti.