'Mülakatı geçmenin ilk adımı davranışlarla iyi intiba bırakmak'
İzmir Üniversitesi Kariyer Geliştirme Birimi ve İşletme Bölümü tarafından düzenlenen panele katılan Cevher Jant İnsan Kaynakları Müdürü Doğan İnceman, iş görüşmelerinde pozisyona uygunluktan önce iyi intiba bırakmanın önemli olduğunu söyledi.
İzmir Üniversitesi Kariyer Geliştirme Birimi ve İşletme Bölümü tarafından düzenlenen İşletme Atölyesi paneline Cevher Jant İnsan Kaynakları Müdürü Doğan İnceman, Barçın Yönetim Kurulu Üyesi Efe Barçın, aynı zamanda İzmir İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Üner Peyzaj kurucusu Belkıs Üner ve Kedi Kültür Sanat Merkezi kurucularından Güniz Gürsoy Can konuşmacı olarak katıldı. İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu’nun yönettiği panelde kısa zaman sonra mezun olacak ve iş arayışına girecek öğrencilerin sorularını yanıtlayan panelistler, önemli tavsiyelerde bulundu.
Kişisel psikoloji eğitimi alın
İş başvurularında özgeçmişten daha önemlisinin mülakatlarda sergilenen davranışlar olduğuna değinen Cevher Jant İK Müdürü İnceman, mesleki becerilerin ilgili teknik uzmanlar tarafından değerlendireceğini ancak o değerlendirme aşamasına geçebilmek için önce davranışların uygunluğu ile İnsan Kaynakları uzmanlarının ikna edilmesi gerektiğini söyledi. İnceman, “Davranış ile örtüşmeyen bilgi ve teknik beceri ilerlemenin önünü tıkar. Hangi bölümde olursanız olun kendinizi kişisel psikoloji ve davranış psikolojisi alanlarında geliştirin” tavsiyesinde bulundu.
Perakende sektöründe hem deneyim kazanın hem yükselin
Ege bölgesinde fazla tercih edilmeyen perakende sektörünün İstanbul ve bölgesinde önemli bir kariyer geliştirme basamağı olarak görüldüğü bilgisini paylaşan Barçın Yönetim Kurulu Üyesi Efe Barçın, “Aileden kaynaklanan bir durum söz konusu olmasa bile kariyerimi perakende sektörü üzerinde şekillendirmeyi tercih ederdim. Ne yazık ki Ege bölgesinden perakende sektöründe çalışmak isteyen yeterli mezun bulamıyoruz” dedi. Barçın, “Kendi işletmenizi mi açacaksınız? Önce bir işletmede çalışın ve sistemin nasıl işlediğini öğrenin. Ya da bir işletme içinde mi kariyer geliştirmek istiyorsunuz? Mutlaka perakende sektörünü göz önünde bulundurun. Reyon sorumlusu olarak girin, bölüm şefi olun, mağaza müdürü olarak devam edin ve yükselin” diye konuştu.
“Girişimciliğin yaşı da bahanesi de yok”
İzmir İş Kadınları Derneği adına panele katılan Kedi Kültür Sanat Merkezi kurucularından Güniz Gürsoy Can, 16 yaşında başlayan iş yaşamında ancak 54 yaşından sonra hayatı boyunca yapmak istediği girişimde bulunabildiğini aktardı ve “Girişimciliğin yaşı, hayallerinizi gerçekleştirememenin bahanesi yok. İstediğiniz bölümde üniversite eğitimi almamanız girişimci ruhunuzu ortaya koymanıza engel olmamalı” dedi. Üner Peyzaj kurucusu Belkıs Üner ise iş yaşamında bireysel gelişim için mutlaka sivil toplum kuruluşlarında görev alınması gerektiğini ve sanayi odası, ticaret odası, ihracatçılar birliği gibi kuruluşların ücretsiz eğitimlerinden yararlanılması gerektiğini söyledi.