Mahir Eller Projesi İzmir'de farkındalık yarattı

Mahir Eller Projesi kapsamında, “Nitelikli Çalışan ile Verimli Üretim” için Organize Sanayi Bölgelerinde farkındalık çalışmaları devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)…

Karşıyaka Haber

Bugüne kadar 78 ilde 50 bine yakın adaya sınav ve belgelendirme hizmeti veren TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen farkındalık toplantısında Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) sınav ve belgelendirme süreçleri hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılan, Kemalpaşa ve Bağyurdu OSB’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri, MYK mevzuatı, sınav prosedürü ve adayların başvuru süreçleri gibi konularında bilgilendirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Öztaş toplantının açılışında yaptığı konuşmada mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarının kişilerin mesleki bilgi beceri ve yetkinliklerini ortaya koyarak, orta ve uzun vadede işsizliğin azalmasına, istihdamın gelişmesine, verimlilik ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağladığını belirtti. Öztaş, işverenler açısından mesleğin gerektirdiği niteliklerin yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği hususunda bilgi ve becerileri tescillenmiş iş gücüne sahip olmanın büyük bir avantaj olduğunun altını çizdi.

“Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında, 12 ilde 30 bin kişinin mesleki becerilerinin belirlenmesi amaçlanıyor. 15 bin kişinin ise mesleki yeterliliğinin tescillenmesi ve belgelendirilmiş 3 bin kişinin ise istihdam edilmesi öngörülüyor. İzmir’de bugüne kadar yaklaşık 1700 kişi mesleki becerilerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülen profilleme çalışmasına katıldı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) bünyesinde faaliyetlerini yürüten İzmir Mahir Eller ekibinin temsilcisi Seda Arıcan Maslen, EBSO ekibi olarak Nisan-Haziran 2019 döneminde 6 ayrı mesleki yeterlilik alanında açılan 7 sınava toplam 205 kişinin davet edildiğini ifade etti. Maslen; 185 kişinin katıldığı sınavların sonucunda kent içi raylı sistemler tren sürücüsü, trafik kontrolörü, katener bakım elemanı yanı sıra köprülü vinç operatörü, çelik kaynakçısı, makine bakımcısı gibi farklı meslek gruplarından toplam 144 kişinin belge sahibi olmaya hak kazandığını belirtti. Ayrıca, İzmir’in bu proje sayesinde, Türkiye’de en yüksek sayıda mesleki yeterlilik belgesi olan kadın tren sürücüsüne sahip il unvanını kazandığını söyleyen Seda Arıcan Maslen, katener bakım elemanı ve trafik kontrolörü mesleki yeterlilik sınavının Türkiye’de ilk kez Mahir Eller projesi kapsamında İzmir’de açıldığı bilgisini de paylaştı.  Maslen, önümüzdeki dönemde EBSO’nun İzmir’de projenin hedef gruplarına yönelik tekstil, metal, inşaat, makine, plastik gibi farklı sektörlerde MYK sınavları açarak mesleki yeterlilik belgesinin önemine vurgu yapan çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban ise 117 meslekte MYK belgesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu gerçekleştirdiğimiz toplantılara katılan işverenlerimizi, çalışanının ve üretim kalitesinin niteliğine değer veren, iş güvenliğine duyarlı iş dünyası temsilcileri olarak belgelendirme sürecine teşvik ediyoruz. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişiler çalıştırılmamalıdır. Bu belgeye sahip olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, iş müfettişleri tarafından cezai işlem uygulanacaktır. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor. Ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Bu bakımdan TOBB MEYBEM başta olmak üzere MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları vasıtasıyla özellikle bu iş kollarında faaliyet gösteren firmaların çalışanlarına MYK mesleki yeterlilik belgesi alması önem arz ediyor” dedi. 

Mahir Eller Projesi, 12 ilde gerçekleştireceği mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmaları ile nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.