Karşıyaka Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi tanıtıldı
Karşıyaka Belediyesi’nde düzenlenen Karşıyaka Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi Lansmanı’nda konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, gıda, su ve enerji krizine karşı Karşıyaka’yı daha güçlü kılmayı istediklerini söyledi.
Başkan Tugay, "Çöplerimizi komposta çevireceğiz, gübre olacak. Karşıyaka'nın altında su rezervleri var. Su rezervlerinin haritasını yapmayı, sondajlarla nerelerde su olduğunu saptamayı, takip kuyularıyla içeriklerini takip etmeyi amaçlıyoruz. Ön hazırlıklar yapıldı" dedi.
Karşıyaka Belediyesi Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından oluşturulan ve gıda krizine karşı ilçeyi daha dirençli kılmayı amaçlayan Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi lansmanı düzenledi. Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen Karşıyaka Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi lansmanına proje ortakları akademisyenler ve belediye çalışanları katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Karşıyaka, dünya, Avrupa kıtası, Anadolu ve İzmir’in de önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde su, gıda ve enerji krizi yaşayacağının altını çizen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, çevredeki canlı yaşamın yavaş yavaş yok olacağını savundu. Konuşmasında Tema Vakfı’nın orman yangınları için yayınladığı rapor hakkında bilgi veren Tugay, yanan ormanların yüzde 1’inin kurtarıldığını dile getirdi. Ormanların hava şartlarının normal seyrettiğinde kendilerini yenileyebileceğini anlatan Tugay, gıda kriziyle ilgili bir yol haritası çizmek istediklerini söyleyip "Güvenli gıda nedir, insanların erişebilirliği nedir belirleyelim dedik. Yapılan araştırmada Karşıyaka’nın içerisinde gıda çölleri olduğunu gördük. Mevcut durumun analizi, ihtiyaçların belirlenmesi, bu ihtiyaçları hangi yollarla gidereceğimiz konusunda araştırma yaptık. İdeal olan ihtiyacımız neyse onun bir yerlerde üretilmesi, üretilirken sağlıklı şartlar ve çevreye zarar vermeden bize ulaşmasıdır" dedi.
Kentsel Gıda Strateji Belgesi planının hiçbir vatandaşın aç ve sağlıksız beslenmemesini amaçladığını ifade eden Başkan Tugay, ihtiyaç duyulan ürünlerin doğru şekilde üretileceğini belirtip "Çöplerimizi komposta çevireceğiz, gübre olacak. Karşıyaka'nın altında su rezervleri var. Su rezervlerinin haritasını yapmayı, sondajlarla nerelerde su olduğunu saptamayı, takip kuyularıyla içeriklerini takip etmeyi amaçlıyoruz. Ön hazırlıklar yapıldı. Yer altı su rezervlerinin yağmur sularını emmesi için yüz üstünde neler yaparız belirleyeceğiz. Kent Ormanı çalışmamızda suyu tutan ve toprak tarafından tutulmasını sağlayan çalışmalar bunun örneğidir. Sadece ağaç dikmek değil toprağı iyileştirmek anlamında yaptığımız çalışmalar sonuç verdi. Henüz 2,5 yılda başardığımızı görüyoruz. İnsan eliyle orman yapıyoruz" diye konuştu. Başkan Cemil Tugay, şunları söyledi: “Jeotermal su ile elektrik üretmek özel şartlar isteyen ve her yerde yapılamayan bir şeydir. Ancak İzmir’de Jeotermal A.Ş. diye bir şirket var. 25 yıldır çıkarılan jeotermal suyla 15 tane konut ısıtılıyor. Açacağımız 3-4 tane kuyuyla 10 binlerce evin ısınmasını sağlayabiliriz. Bunu bu ülkenin yetiştirdiği bilim insanları söylüyor. Desteğinizi ve anlayışınızı rica ediyorum. Çalışan arkadaşlarımla da gurur duyuyorum." Başkan Cemil Tugay’ın konuşmasının ardından katılımcılar sunum yaptı.