Karşıyaka Kent Konseyi andımızı okudu
Karşıyaka Kent Konseyi üyeleri birlikte andımızı okudu.
Karşıyaka Kent Konseyi üyeleri Karşıyaka çarşı girişinde bir araya gelerek, Andımızın okullarda okutulmamasına tepkilerini gösteren bir basın açıklaması yaptı. Bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği basın açıklamasından sonra birlikte Andımız’ı okudular.
Karşıyaka Kent Konseyi tarafından yapılan basın açıklamasında; Danıştay 8. Dairesinin Andımızı yürürlükten kaldıran yönetmelik hükmünün iptaline karar vermesine karşı okullarda okutulmamasına tepki göstererek şöyle denildi.
“Andımız; ilk olarak 1933 yılında ilköğretim okullarında okutulmaya başlanmış, 8 Ekim 2013 tarihinde ise ilgili yönetmelik maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu Andımızı yürürlükten kaldıran yönetmelik hükmünün iptaline karar vermiştir.
Raşit GALİP, 23 Nisan 1933’de kendi çocuklarına yazdığı andı, Çocuk Haftasının açılış konuşmasında olunmuştu. Daha sonrada okullarda okutulmaya başlanmıştı.
Andımız; ilkokul öğrencilerine vatan, millet, cumhuriyet kavramlarını geliştirmek için okutuluyordu. Birçok devlette benzer uygulamalar hala devam etmektedir. Çok demokrat, sözde ırkçılığa karşı olarak bilinen ABD’de de sabahları çocuklar “ABD’nin bayrağına ve o bayrağın simgelediği Cumhuriyete bağlı kalınacağına, herkese özgürlük ve adaletle bölünmez tek ulus için ant içerler”.
Tüm ulusların Bayrak, vatan sevgisi ve özgürlük üzerine milli marşı, söylemleri ve şiirleri vardır bunlar okullarda okutulur.
Hiçbir ülke milli marş ve şiirlerinden ötürü ırkçılık veya milliyetçilikle suçlanmamıştır. Biz, yakın tarihimizde işgalden kurtulmak için emperyalistlere karşı bağımsızlık savaşı vermiş olan bir milletiz. Kurtuluş savaşımız, bütün mazlum milletlere örnek olmuştur. Bizim vatana ve bayrağa olan sevgimiz ve bağlılığımız en üst düzeydedir. Milli Marşımız dışında, 1933 yılında Milli Eğitim Bakanı Reşit GALİP’le başlayan Andımızı okullarda söyleriz.
Kimse Andımız yüzünden etnik kökeninden veya ırkından koparılmış değildir. Alman Almanlığıyla, İngiliz İngilizliğiyle gurur duyarken, bizim Türklüğümüzle gurur duymamız neden ayrımcılık olarak algılansın? TC kimliğine sahip her insan, dünyanın neresinde olursa olsun TÜRK’tür. Etnik köklerimizin farklı olması bu gerçeği değiştirmez.
Öğrenci andımız zihniyetine karşıyız diyenler, Atatürk zihniyetine karşıdırlar.
Sonuç olarak, “Adaletsiz kuvvet zalim, kuvvetsiz adalet ise aciz olur” sözünden yola çıkarak, Danıştay’ın öğrenci andı ile ilgili verdiği kararı doğru ve yerinde buluyoruz. Erk sahibi olanların da bu karara uymak zorunda olduklarını hatırlatmak istiyoruz.
Bizler ne Türk sözünden ne Atatürk isminden rahatsız değiliz. Her ikisiyle de gurur duyuyoruz. Öğrenci Andının okullarda yeniden okutulmasını ısrarla bekliyoruz, savunuyoruz. Hep birlikte andımızı okumak istiyoruz:
Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz