Karaburun’da yerli tohum ve doğru tarım dönemi
Yerli tohumu destekleyerek tarımsal kalkınmayı hedefleyen Karaburun Belediyesi, doğru tarım politikaları ile ilçeye değer katmayı hedefliyor.
Karaburun Belediyesi, ilçedeki tarımsal üretimin artırılması ve daha fazla katma değer yaratması amacıyla Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurdu. Doğru tarım politikaları ve yerli tohum projesi ile ilçeye değer katmayı amaçlayan belediye, yarımadaya özgü ürünleri ön plana çıkararak marka hâline gelmesini sağlayacak.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, kadınların tarımsal üretimde daha etkili olmasını sağlamayı amaçladıklarını belirterek, tüketiciye sağlıklı ürünlerin aracısız ulaştırılması için tarımsal kalkınma kooperatiflerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Bu amaçla Karaburun Belediyesi bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile iyi tarım uygulamalarının yanı sıra tohum bankası kurmayı hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, ilçenin endemik yapısı ve verimli toprak yapısıyla büyük potansiyel taşıdığına işaret etti. Sera alanı oluşturarak iyi tarım uygulamalarına da başlayacaklarını müjdeleyen Erdoğan, “Doğal ürün yetiştirmek ve satışını yapmanın yanında, yerli fide üretimi ve tohum bankası oluşturmayı da hedefliyoruz. Serada üretilecek yerli fideleri çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Böylelikle çiftçilerimizin kaliteli ürün üretmesi için alt yapının oluşmasına da katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Karaburun’a özgü ürünlerin markalaşması için çalışmalara başladıklarına dikkat çeken İlkay Girgin Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Sadece ilçemizde yetişen nergis ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışıyoruz. Bu ürünlerin coğrafi işaretini almak için müracaatlarımızı yaptık. Nergis tarımını arttırmak amacıyla belediye arazisine nergis dikimi gerçekleştirdik. Belediyeye ait zeytin ve mandalina ağaçlarımızın verimini arttırmak amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile İstiridye Mantar Yetiştiriciliği kursuna başladık. Kadınlarımızın tarımsal üretime dahil edilebilmesi için kadın kooperatiflerini ve Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni destekliyoruz. Kooperatiflerimizi bir çatı altında birleştirmeyi hedefliyoruz. İnecik mahallemizdeki Kaynarpınar’da üretici pazarı kurduk. Bölgemizde üretilen ürünlerin satış yerlerini İzmir merkeze de taşıyacağız. Halkımız kazanacak, ilçemiz kazanacak, yurttaşlarımız sağlıklı gıdaya daha kolay erişebilecek.”