Kantinlere gıda güvenliği uyarısı

Gıda Mühendisler Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, “Okul kantinlerindeki gıda güvenliğinin sağlanması ve denetimi hakkında endişeliyiz. Tüketim bilinci ve yetkin denetim personeli sayısı yetersiz” dedi.

Karşıyaka Haber

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul kantinleri ile ilgili gıda güvenliği ve denetimleri tartışmaları başladı. Gıda Mühendisler Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, okul kantinlerinde satılan gıda maddeleri, gerek yasaklanan gıdalar, gerekse hijyen ve öğrencilerin sağlığı anlamında endişe duyduklarının altını çizdi.

“Etkin denetim mümkün değil”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” gereği okul kantinlerindeki gıda denetimlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirten Keskinoğlu, “Bakanlık yetkilileri okul kantini denetimlerini standart gıda işletmeleri denetim prosedürü yanı sıra 33 madde ve buna bağlı 150 alt maddeden oluşan  hükümlerine göre yapıyor. Ancak mevcut denetçi sayısı ile hali hazırdaki tüm gıda işletmelerinin denetlenmesi bile mümkün değilken, ek olarak okul kantinlerini de etkin şekilde denetlemeleri mümkün görünmüyor” şeklinde konuştu.

Kantin koşullarına dikkat

Reha Keskinoğlu, aynı yönetmeliğin 31. maddesi uyarınca uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan milli eğitim personelinin gıda güvenliği ve hijyen şartlarıyla ilgili bir konuda ara denetim yapmasının da kantinlerdeki gıda güvenliği ve hijyen denetimlerini zafiyete uğrattığını ifade etti. Keskinoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakanlık dışındaki denetim ihtiyacının, uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan meslek gruplarınca yapılması yerine bu alanda uzman olan Gıda Mühendisleri tarafından karşılanması gerekmektedir. Mevcut durumda bu maddeye dayanarak yapıldığı belirtilen denetimlerin etkinliği sorgulanmalıdır. Burada velilere, okul aile birliklerine, ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere iş düşmektedir. Bu anlamda, öncelikle gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kantin temizliğinin ve personel temizliğinin yeterli düzeyde olması da en önemli noktalardan biridir.”

Bilinçlendirme çalışmaları sürecek

Gıda Mühendisleri Odası olarak, bu sorunun farkındalığıyla 2003 yılından beri ilk ve orta öğretim öğrenci ve velilerine  “Bilinçli Gıda Tüketimi” eğitimleri verdiklerini belirten Reha Keskinoğlu, bu konudaki çalışmalarını büyük bir titizlik ve özveriyle 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı içerisinde de sürdürmeye devam edeceklerini bildirdi.