Kalp sağlığınız için sporu alışkanlık edinin
Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, hareketsiz yaşamın kalp damar hastalıklarının en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. Düzenli yapılan sporun faydalarına değinen…
Bugün tanı ve tedavi teknolojisindeki ilerlemelere rağmen kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin birinci sırada yer aldığını bildiren Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, koroner kalp hastalığının bu grup içerisinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Prof. Dr. Durmaz, “Kalp damar hastalıklarının sebepleri arasında sigara kullanımı, hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kan yağları yüksekliği, sedanter yaşam (hareketsiz yaşam) ve ailevi yatkınlık sayılabilir. Tabii ki buna sağlıksız beslenmenin de önemi eklenmelidir” şeklinde konuştu.
“TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YETERLİ”
Sporun bir alışkanlık olduğunu ve kararlılık istediğini vurgulayan Prof. Dr. Durmaz, bu nedenle genç yaşta spora başlanmasının ve düzenli yapılmasının önemini belirtti. Prof. Dr. Durmaz, "Kalp sağlığı açısından ağır spora gerek yoktur. Günde 35-40 dakika tempolu yürüyüş yeterlidir. Tempolu yürüyüşten kasıt maksimum kalp hızının yüzde 50 -70 ‘i düzeyindeki tempodur. Maksimum kalp hızı 220-kişinin yaşı şeklinde hesaplanır. Örneğin 40 yaşındaki bir kişinin maksimum kalp hızı 220 – 40 = 180 /dakikadır. Bunun yüzde 50’si 90/ dakika, yüzde 70’i ise 126/dakikadır. Sonuç olarak bu kişinin kalp hızı 90-126 dakika olacak şekilde 30-45 dakika yürümesi yeterlidir. Diğer bir öneri ise kişinin saatte 5-6 km hızla 30-45 dakika yürümesidir” ifadesinde bulundu.
SAĞLIK KONTROLÜ GEREKEBİLİR
Ağır sporların kalp için zararlı olabileceğinin de altını çizen Prof. Dr. Durmaz, yarışmalı ve ağır spor yapacak olan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri ve bir rehber öncülüğünde spora başlamalarını önerdi. Ayrıca sporun temiz havada kahvaltıdan 1-2 saat sonra veya akşamüstü yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Durmaz, sıcak ortamda ve tok karna sporun önerilmediğini kaydetti. Düzenli sporun kalp adelesinde yaptığı değişikliklerle kalbin daha verimli çalışmasını sağladığını söyleyen Prof. Dr. Durmaz, şu bilgileri verdi:
İŞ HAYATINDA VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR
"Düzenli spor, kalbin iş yükünü azaltır ve kişinin tansiyonunun düzene girmesini sağlar. Kandaki yararlı kolesterolü (HDL) yükseltir, kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Böylece koroner arter hastalığı ve damar sertliğinin önlenmesinde önemli rol oynar. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. Şeker hastalarında ise, kan şekerinin ayarlanmasında önemli rol oynar. Ayrıca düzenli spor obeziteyi önler, kişide endorfin (mutluluk hormonu) salgılanmasını artırarak kişinin moral açısından daha mutlu bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Düzenli spor solunum sistemine olan katkılarıyla kanın oksijenlenme düzeyinde artma sağlayarak kişinin iş hayatında verimliliğini arttırır. Aynı zamanda ileri yaşta görülen kas erimesi ve osteoporozu önler. Sonuç olarak, düzenli spor sağlıklı ve mutlu bir yaşamın temel öğesidir.”