Kadının anatomisine göre meme protezi
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Plastik ve Estetik Cerrah Op.Dr. Murat Tuna, kadınların boyuna, göğüs çapına ve omuz genişliği ve kilosuna uygun meme protezleriyle meme büyütme ameliyatlarını…
Karşıyaka Haber
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Plastik ve Estetik Cerrah Op.Dr. Murat Tuna, dünyada meme büyütmenin en güvenilir ve en geçerli yolunun meme protezleri ameliyatları olduğunu belirtti. Son yıllarda meme büyütme operasyonlarında yağ doku transferlerinin kullanılmaya başlandığını belirten Dr. Tuna, bu yöntemi daha çok kanser ameliyatı sonrasında meme dokusunu kaybeden kadınların meme dokusunu tamamlamada kullandıklarını söyledi. Meme protezlerinde 1990'lı yıllardan itibaren ciddi gelişmeler yaşandığını anlatan Dr. Tuna, "Şu an kullandığımız protezler iki kat slikon kılıf içerisinde yer alıyor. İçlerinde akışkanlığı düşürülmüş slikon jel bulunuyor. Tüm dünya FDI onaylı bu protezleri kullanıyor" dedi.
ANATOMİK YAPIYA UYGUN PROTEZ
Meme protezi seçiminde bir çok faktörü bir arada değerlendirerek, anatomik yapıya en uygun memeyi oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Dr. Tuna, "Omuz genişliği, göğüs kafesinin genişliği, mevcut memesinin şekli, pozisyonu, gebelik öyküsü, gebelik planı gibi bir çok parametreye göre bir planlama yapıyoruz. Protezin eni, boyu ve yüksekliği var. Göğüs kafesi dar olan bir kadında, eni, boyu denk olan bir protez kullanılamaz. Bu durumda ince-uzun bir protez kullanılabilir. Üst dolguyu, dekolteyi isteyen kadınlarda yuvarlak protez tercih edilir. Genellikle hamilelik sonrasında bu tip taleplerle geliniyor" dedi.
PROTEZ AMELİYATINDAN SONRA GEBELİK UYARISI
Hastalara meme protezi operasyonundan sonra en az 6 ay bir yıl gebe kalınmaması uyarısında bulunduklarını anlatan Dr. Tuna, "Gebelik ve emzirme dönemi bittikten sonra slikon ameliyatı planı yapılması gerekiyor. Eğer kadın yakın bir zamanda gebelik planlıyorsa meme ile protezin ilişkisini minimuma indirecek şekilde bir ameliyat planı yapıyoruz. Hamile kalan bir kadının meme protezlerinin alınmasına gerek yoktur. Protezin emzirmeye bir yan etkisi yoktur" diye konuştu.
PROTEZ DEĞİŞİKLİĞİ
Meme protez ameliyatı olan kadınları iki yaş grubuna ayırmanın mümkün olduğunu ifade eden Dr.Tuna, "Bu iki grubu ergenlik sonrası 18-20, diğer grubu ise 40'lı yaşlardaki kadınlar oluşturuyor. 18'li yaşlarda bu ameliyatı olan kadınlara, çocuk sahibi olma, kilo alma gibi etkenleri dikkate alıp ileride protez değişikliği önerilebilir. 40'lı yaşlardaki hastaların her yıl kontrolleri yapılır. Bir sıkıntı yoksa, protezlerini ömür boyu kullanabilirler" dedi.