İZTO'dan İzmir'e stat ve trafik için iki proje

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, şehrin stadyum eksikliği ve trafik sıkışıklığı problemlerini çözebilmek amacıyla iki proje hazırladıklarını açıkladı.

Karşıyaka Haber

Demirtaş, Atatürk Stadyumu'nun zeminini derinleştirip üstünü kapatarak kapasitesini arttıracak projeyle İzmir’e bir stadyum kazandırabileceklerini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da destek verdiğini kaydetti. Alsancak, Basmane ve Mustafakemalpaşa Bulvarı’nda yapılacak üç tünelle şehiriçi trafiğinin yer altına alınmasını da öneren Demirtaş, bunların Büyükşehir Belediyesi'nin sağlayacağı kaynak veya yap-işlet-devret modeliyle yapılabileceğini söyledi: “Önce bir hayal edelim, sra nasıl yapacağımızı düşünelim.”

'İZMİR'İN STADININ OLMAMASI ŞAKA GİBİ'

İZTO binasının zemin katındaki sergi salonunda konuyla ilgili bilgi veren Ekrem Demirtaş, İzmir'in stadyumunun olmamasını "şaka gibi" şeklinde değerlendirdi. Alsancak Stadyumu depreme dayanıksız çıktığı için kullanıma kapatıldığını hatırlatarak, bunun bir sabotaj olduğunu savundu: "Şu ana kadar bu nedenle Türkiye’de kapatılan başka stat yok. Bazı statlar da aynı şekilde dayanıksız olmasına karşın geçici çözümler bulunmuş. İzmir’de Karşıyaka, Göztepe, altay, Altınordu gibi bütün futbol kulüplerine Atatürk Stadı adres gösterildi ama orada da Altınordu-Fenerbahçe maçı oynanamadı. Dünyaya rezil olduk. Futbol oynanacak stadı olmayan, başka illere giden bir İzmir olmaktan utanıyoruz.” Alsancak Stadyumu'nun İzmir'in spor tarihi olduğunu belirten Demirtaş, buranın stadyum olarak korunmasını istedi: “İzmir'in inşaatçıları olarak stadı bize bıraksınlar, dört ayda tribünü güçlendirelim. Bir tek lira da istemiyoruz, yeter ki maç oynansın.”

'ATATÜRK STADI SADECE STAT OLSUN'

İzmir'in en büyük stadyumu olan Atatürk Stadyumu'nun konumu, kolay ulaşım imkanı ve büyüklüğü sebebiyle mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini de belirten İZTO Başkanı Demirtaş, “Daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması konusunda bir fikir projesi geliştirdik. Biz fikir projemizi geliştirirken atletizmin başka bir sahaya taşınmasını ve Atatürk Stadyumu'nun tamamen bir futbol stadı haline gelmesini öngördük. Projeye göre öncelikle zemin 5,4 metre kadar daha kazılacak. Kotun indirilmesi ve atletizm fonksiyonunun çıkarılması ile birlikte ek tribün yapılmak suretiyle seyirci kapasitesi arttırılarak, 50 bin 394 kişiden 72 bin 640 kişiye çıkarılacak. Böylece saha ile seyirci arasındaki mevcut boşluğun yarattığı kopukluk ortadan kaldırılarak, maçın coşkusunun ve heyecanının hissedilmesi sağlanacak. Mevcutta dörtte birlik bölüm kapalıyken çelik ayaklar üzerine ETFE esaslı asma gergi üst örtüyle tüm tribünlerin üzeri kapatılacak. Yer üstü ve yer altı otoparkları ile 2 bin 207 araçlık kapasite oluşturulacak.” dedi.

ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ İÇİN ÜÇ TÜNEL PROJESİ

Şehir merkezindeki trafik yoğunluğunun çözümüne yönelik de proje hazırladıklarını dile getiren Demirtaş, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Konak Tünelleri ile Büyükşehir Belediyesi'nin Uçan Yol ve tramvay projelerinin trafiği rahatlatmayacağını söyledi: "Hazırladığımız projede kent merkezindeki tüm transit geçişleri yer altına aldık. 7,4 kilometrelik, üç gidiş üç geliş Kordonboyu-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı batırma tüp tüneli öngörüyoruz. Burada otoparklar yer altına alındı. Konak Pier ve Mürselpaşa Bulvarı tüneli ile transit araç trafiği doğrudan aktarılabilecek. Vahap Özaltay Meydanı, Alsancak Gar Meydanı ile viyadükler arasında iki katlı tünelle bir yaya bölgesi ve kültür aksı oluşturulacak. Bu projelerle kıyılarda yapılaşma olmayacak, aksine İzmirlilerin denizle daha fazla buluşması sağlanacak.”